Jaak Aab: haldusreformi vead tekitavad segaduse aastateks

Jaak Aab
, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni nõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aab
Jaak Aab Foto: Liis Treimann

Elanike miinimumarvust lähtumine omavalitsuste võimekuse hindamisel on üks haldusreformi suuremaid vigu. Kindlasti leidub alla 5000 elanikuga võimekaid omavalitsusi, kuid neil pole võimalust oma suutlikkust tõestada. Niisamuti on üle 5000 elanikuga omavalitsusi, kelle haldussuutlikkus jätab soovida, kuid millele ei pöörata tähelepanu. Haldusreformi eesmärk jääb kevadel koalitsiooni vastu võetud seaduse juures saavutamata, kuna omavalitsuste haldusvõimekusele jääb sisuline hinnang andmata.

Seda viga annab veel parandada, kui fikseerida seaduses omavalitsuste hindamise sisulised kriteeriumid, mille alusel saab otsustada, kas omavalitsus peab teise omavalitsusega ühinema või saab jätkata iseseisvalt. Kriteeriumide määramisel piisab näiteks, kui tugineda Eesti haldusjaotuse seaduse paragrahvis 7 lõige 5 sätestatud asjaoludele: ajalooline põhjendatus, mõju elanike elutingimustele, elanike ühtekuuluvustunne, mõju avalike teenuste osutamise kvaliteedile, haldussuutlikkusele, demograafilisele situatsioonile, transpordi- ja kommunikatsiooni korraldusele, ettevõtluskeskkonnale ja hariduslikule olukorrale ning omavalitsusüksuse organisatsiooniliselt ühtse teenusepiirkonnana toimimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles