TOOMAS LUMAN Riigikaitse vajab 1,6-miljardilist laenu. Ja seda nüüd kohe! (56)

Toomas Luman
, Riigikaitse Edendamise Sihtasutuse nõukogu esimees, kolonelleitnant (reservis)
Copy
Liikursuurtükk k9 Kõu.
Liikursuurtükk k9 Kõu. Foto: Eesti Kaitsevägi

​Eesti ühiskond jõuab kokkuleppele, et riigikaitse vajab lähitulevikus, õigemini kohe, 1,6 miljardit eurot riigikaitse tugevdamiseks. Arutelude objektiks on kujunenud vaid meetodid ja investeeringu rahastamise allikad, kirjutab riigikaitse edendamise sihtasutuse nõukogu esimees Toomas Luman.

Ehk siis teisiti: kas võtta laenu, kehtestada riigikaitsemaks, emiteerida riiklikke võlakirju või katta kulud tavapärasest riigieelarvest. Kõik need võimalused on igati aktsepteeritavad, kui ei oleks ühte lihtsat probleemi: investeering tuleb teha täna ja kohe. Selle vajalikkust on eelkõige rõhutanud kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.

Probleemi olemus seisneb aga väga lihtsas asjas. Selleks, et võimalikus sõjalises konfliktis Eesti ellu jääks, on vaja teatud hulk vaenlase võimekusest hävitada kohe agressiooni alguses. See tähendab nii meie territooriumile sisenenud, kui ka seda toetavat võimekust Venemaa territooriumil. Kõik, mis teenib vastase sõjamasinat, tuleb lihtsas keeles maa pealt pühkida. Kahjuks ka vastase elavjõud.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles