JUHTKIRI Noateral valimised (6)

Postimees
Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Europarlamendi valimistel läheb põnevaks. Norstati ja Ühiskonnauuringute Instituudi uus arvamusküsitlus näitab kandidaatide ja erakondade värsket toetust. Paistab sedamoodi, et noateral heitlus mandaatide pärast käib SDE, Reformierakonna, EKRE ja Isamaa vahel.

Keskerakonnal seevastu on oma noatera-probleem. Nende toetus langeb ja läheneb piirile, millest allpool ei saa nad ühtegi mandaati. Sellel on mitu põhjust: esiteks on mitu tugevat kandidaati läinud teistesse erakondadesse (näiteks Jüri Ratas) ning teiseks kannibaliseerib Keskerakonda Aivo Peterson ja tema erakond Koos, kelle Putini-meelsed sõnumid meeldivad valijaskonna sellele osale, kes on tavaliselt hääletanud Jana Toomi poolt. Tasub meenutada, et Peterson on kohtu all süüdistatuna Eesti riigi reetmises. Seega on teda toetavad kolm protsenti valijaist opositsioonis Eesti riigiga.

Tegemist on paradoksi ja olulise mõttekohaga. Petersoni toetajatele tuleb selgitada, et europarlament ei ole koht, kuhu oleks mõtet kandideerida Vene maailma ideedega, mida näitab Lätist valitud Tatjana Ždanoka saatus, keda europarlament viimaks trahvis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles