JUHTKIRI Uputav keelekümblus (7)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.

Küllap on lugejad kuulnud väljendit «uju või upu». Ilmneb, et eksisteerib veel kolmaski variant. Kui vette heidetakse liialt palju ujumise õppureid, siis pressivad nad veekogust vee välja ning ei omanda ikkagi vees püsimise saladusi. Midagi sarnast on praegu juhtumas mõnedes meie koolides eestikeelsele õppele üleminekuga.

Postimees on seda üleminekut aastaid toetanud ja teeb seda jätkuvalt. Ja vaevaline protsess on kestnud aastaid ning aastaid oleks olnud võimalust kõike planeerida ja korraldada. Kuid seda pole tehtud, küllap loodeti, et tähtaegu pikendatakse jälle.

Ent seda ei juhtunud. Poliitiline otsus on tehtud – ent mis toimub nüüd? Vene perekonnad panevad lapsi eestikeelsetesse koolidesse, mille tulemusena on mitmetes venelaste ülekaaluga piirkondades (näiteks Lasnamäel) jäämas eesti lapsed klassides vähemusse ning neis kipub ikkagi domineerima vene keel. Postimees kirjutab näitest, kus eestikeelses Tallinna Kuristiku gümnaasiumis astus läinud aasta esimesel septembril uude klassi vaid kaks eestikeelset last.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles