Ülevaade: reaktsioonid Nice'i rünnakule (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaseisak Nice'i rünnaku ohvrite mälestamiseks Aasia-Euroopa tippkohtumisel Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris
Leinaseisak Nice'i rünnaku ohvrite mälestamiseks Aasia-Euroopa tippkohtumisel Mongoolia pealinnas Ulaanbaataris Foto: SCANPIX

Prantsusmaal Nice'i linnas Promenade des Anglaisi alleel kihutas veoauto neljapäeva hilisõhtul kohaliku aja järgi kell 23 Bastille' päeva tähistanud rahva sekka, võimude ja meediakanalite teatel sai surma vähemalt 84 ja vigastada 100 inimest.

Riigijuhid üle kogu maailma avaldasid Prantsusmaale kaastunnet ja lubasid jätkata võitlust terrorismi vastu.

Prantsusmaa president Francois Hollande:

Prantsusmaad rünnati rahvuspühal, mis on vabaduse sümbol. Rünnak oli kahtlemata terroristliku iseloomuga. Prantsusmaa on leinas ja pisarates, kuid me oleme tugevad ja jääme alati tugevamaiks kui need, kes meid täna ründasid.

Me hoogustame oma tegevust Iraagis ja Süürias. Me jätkame nende ründamist, kes ründavad meid meie territooriumil.

Saksamaa kantsler Angela Merkel:

Me oleme šokeeritud. Saksamaa seisab Prantsusmaa kõrval võitluses terrorismi vastu.

President Toomas Hendrik Ilves:

Ma olen vapustatud kohutavast terrorirünnakust, mis leidis aset eile õhtul Nice’i linnas ja mille tagajärjel on surnud süütud inimesed. See rünnak meenutab meile jällegi meie ühist vastutust terrorismi ja pimeda viha vastu võitlemisel.

Peaminister Taavi Rõivas:

Eesti inimesed on mõtetes koos prantsuse rahvaga ja kõigi kannatanute lähedastega. Me ei tohi alistuda terroristidele ja peame hoidma kõrgel neid euroopalikke väärtusi, mille vastu see rünnak suunatud oli.

Välisminister Marina Kaljurand:

Mõtlen täna kõigile Prantsusmaa rahvuspüha õhtul toimunud barbaarses terrorirünnakus hukkunute lähedastele ja viga saanud inimestele. See on rünnak kõigi vabadust ja võrdsust taotlevate rahvaste, ka meie väärtuste vastu. Euroopa ja meie kodanike julgeolek on täna meie olulisim väljakutse ning peame ühiselt vastu astuma neile, kes ei austa inimelu ega teisi põhiväärtusi. Eesti annab oma panuse, et võidelda veelgi otsustavamalt ja efektiivsemalt terrorismi vastu. Teeme seda koos teiste riikidega ja rahvusvaheliste organisatsioonidega

USA president Barack Obama:

Ameerika rahva nimel mõistan ma kõige karmimalt hukka juhtunu, mis paistab olevat koletu terrorirünnak Nice´i linnas, milles tapeti ja sai vigastada kümneid süütuid tsiviilisikuid.

USA välisminister John Kerry:

USA seisab jätkuvalt ühtselt koos Prantsusmaa inimestega selle tragöödia ajal. Me pakume igasugust abi, mida vajatakse.

Venemaa president Vladimir Putin:

Teie riigipühal toime pandud kuriteo julmus ja küünilisus on hämmastav. Me nägime taaskord, et inimlikkus on terrorismile võõras: täiesti süütutest inimestest said ohvrid, nende hulgas naised ja lapsed.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev:

Minu sügavaim kaastunne Prantsusmaale, kõigile neile, kes on vigastatud ja perekondadele, kes tapeti koletu terrorirünnaku käigus Prantsusmaal.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg:

Selle rünnaku sihtmärgiks olid süütud inimesed ja NATO põhiväärtused. Aga terrorism ei suuda kunagi demokraatiat, vabadust ja avatud ühiskonda võita.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker:

Me võitleme terrorismi vastu nii ELi sees kui sellest väljaspool. Meie otsusekindlusega on võrdväärne vaid meie ühtsus.

Suurbritannia endine peaminister David Cameron:

Nice’i rünnak oli haiglane ja kohutav. Ma tean, et seisame ühtsena koos prantslastega ja jagame nende väärtusi. Nad ei alista meid kunagi.

Kanada peaminister Justin Trudeau:

Kanadalased on šokeeritud Nice’i rünnakust. Kaastunne ohvritele ja me seisame ühtselt Prantsusmaa inimestega.

India peaminister Narendra Modi:

Ma loodan vigastatute kiiret paranemist. India jagab seda valu ja seisame ühtselt koos oma prantsuse õdede ja vendadega sellel äärmiselt kurval ajal.

Austraalia välisminister Julie Bishop:

Mitte ükski linn ega riik pole immuunne terrorirünnakutele ja seetõttu teeb Austraalia valitsus kõik endast oleneva, et austraallasi kaitsta kodu- ja välismaal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles