Martin Mets: privaatsuse habras tasakaal

, ajakirja Digi peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

FBI nõudis Apple’ilt, et firma annaks võimaluse terroristi telefon lahti muukida. Apple keeldus. Ajakirja Digi peatoimetaja Martin Mets kirjutab seepeale taas puhkenud diskussioonist, kas tehnoloogiafirmade turvameetmed kaitsevad inimeste privaatust või takistavad julgeolekuasutuste tööd.

California osariigis San Bernardinos toimus 2. detsembril 2015 terrorirünnak, milles hukkus 14 ja sai raskelt vigastada 22 inimest. See oli ohvriterohkeim terrorirünnak Ameerika Ühendriikide pinnal pärast 11. septembri rünnakuid 14 aastat varem. Üheks rünnaku läbiviijaks oli Syed Rizwan Farook, kelle juurest leiti nutitelefon iPhone 5C, mis aga oli lukustatud.

Pole keeruline mõista, miks FBI soovis väga teada saada, millised andmed on selles telefonis peidus, kas või selle pärast, et aru saada, kas kahel ründajal, kes mõlemad tulevahetuses politseinikega hukkusid, oli ka kaasosalisi. See telefon võis peita olulisi juhtlõngu, kuid möödus kaks kuud ja FBI helgematelgi peadel ei õnnestunud telefoni sisse murda ning selle neljanumbrilisest ekraanilukust mööda saada. Ekraanilukku liiga palju vale kombinatsiooniga avades kustutab telefon automaatselt endast kõik andmed – seega pidi FBI olema eriti ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles