Vao keskuse elanik: homod ja moslemid saavad elamisloa ja mina mitte? (18)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vao pagulaskeskuses teineteist leidnud ja abielluda kavatsenud Usbekistani tatarlane Rašid ja ukrainlane Irina maadlevad kohtusüsteemiga, sest Eesti otsustas varjupaika palunud Rašidi välja saata.

Perekonnaseisuametis ja kohtus nõuti paarilt tõendeid selle kohta, et varasemad abielud on lahutatud. Paraku Ukraina ja Usbekistan selliseid tõendeid menetleda ja Eestisse saata ei suuda.

Lisaks sai Rašid 5. mail teada otsuse, mille kohaselt tuleb tal kuu aja jooksul Eestist lahkuda, sest poliitilise tagakiusamise kohta Usbekistanis pole tal piisavalt tõendeid.

«Kui mina pole poliitiline põgenik, siis kes on? Rohkem tõendeid pole kellelgi,» on usbeki põgenik nõutu, «olen kristlane ja mulle ei anta Eestis pagulust. Moslemid ja homoseksuaalid jällegi saavad selle. Kas sellepärast, et nad on homod või moslemid? Ma ei mõista.»

Zaporižžja linnast põgenenud Irinat terroriseerisid kohalikud neonatsid, kes pidasid teda separatistiks. Korduvalt käidi tema  juures kodus, hirmutati ja ähvardati lapsed ära viia.

«Armeesse võeti inimesed otse vangist, kes midagi peale relva käes hoida ei oska. Naisi võidi päise päeva ajal keset tänavat vägistada ning palju teateid oli kadunud lastest ja teismelistest,» meenutas ta.

Irina elamisloa kohta täna veel otsust pole, kuid positiivse vastuse korral on väike, aga keeruline võimalus, et mõlemad saavad Eestisse elama jääda ja isegi abielluda.

«Kui naisterahvas saab rahvusvahelise kaitse ja tähtajalise elamisloa, siis saab tema abikaasa taotleda elamisluba abikaasa juurde elama asumiseks. Välismaalaste seaduse kohaselt saab seda taotleda aga pärast seda, kui välismaalane on Eestis elanud vähemalt kaks aastat,» ütles Postimehele Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonijuht Tuuli Härson.

«Samas on mehel võimalik taotleda iseseisvalt tähtajalist elamisluba näiteks töötamiseks. 1. mail jõustunud välismaalaste seaduse muudatuse kohasel on PPA-l võimalik inimesele anda ka elamisluba humaansetel kaalutlustel. Seda inimene ise taotleda ei saa, kuid erandina saab PPA elamisloa anda,» lisas Härson. 

Vaata videost, kuidas paar Vaos elab ja toimetab ning endist elu meenutab.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles