Jaan Undusk: olemise taktikaline tarkus

Jaan Undusk
, kirjandusteadlane, akadeemik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrval vasakult paremale: 1935. aasta MMil Alehhin, Euwe abikaasaga, Keres; Keres ilmselt 1937. aastal; 1937. aastal Kemeri turniiril koos oma ajakirjanikust «erasekretäri» Paul Tammega.
Kõrval vasakult paremale: 1935. aasta MMil Alehhin, Euwe abikaasaga, Keres; Keres ilmselt 1937. aastal; 1937. aastal Kemeri turniiril koos oma ajakirjanikust «erasekretäri» Paul Tammega. Foto: Pm

Paul Kerese elu kõige kaunimat aega 1930. aastail raamistavad kaks kuulsat malelugu, Vladimir Nabokovi romaan «Lužini kaitse» (1930) ja Stefan Zweigi «Malenovell» (1942). Mõlemas on peategelaseks geniaalne maletaja, kelle vaimne energia kapseldub 64 ruuduga laua mängulisse lõpmatusse ja kelle elu kulgeb seetõttu hullumeelsuse ääremail. Ehkki sotsiaalselt paatoselt erinevad, kajastavad teosed Teise maailmasõja eelset kuvandit maletajast kui tohutu mälumahu ja hämara sisemaailmaga elukaugest veidrikust.

Ainet dekadentliku malegeeniuse vormimisel andsid ka tollase maailmameistri Aleksandr Alehhini elu mõned seigad (alkoholism). Ent ühes Teise maailmasõjaga sai otsa nii vene valgeemigrandist tšempioni elu kui ka härrasmeeste ajajärk males.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles