Peep Siitam: Pariisi kliimaleppes terendavad võimalused Eesti rohemajandusele

, Eesti Arengufondi energia- ja rohemajanduse suuna juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Siitam
Peep Siitam Foto: Peeter Langovits

Pariisi kliimalepingute mõjudest rääkimine on Eestis kahetsusväärsel kombel taandunud arvamusavaldustele põlevkivisektori jätkusuutlikkusest. Pariisi kokkulepete mõju tuleks eelkõige näha uutes ärivõimalustes, mille kasutamine peaks olema Eestile eraldiseisev eesmärk. Teisisõnu, siseriiklik energiamajandus tuleb teha kasvavatele nõuetele vastavaks niikuinii, majanduskasv peab tulema aga eelkõige globaalset rakendust leidvatest ja müügikõlblikest ärilahendustest.

Eestis on aastate jooksul tehtud mitu analüüsi, mis käsitlevad võimalikke stsenaariume juhuks, kui kasvuhoonegaaside emiteerimist tuleb drastiliselt vähendada. Seda on muuhulgas käsitlenud Taastuvenergia Koja analüüs TE100, Säästva Eesti Instituudi ja Eestimaa Looduse Fondi uuring Eesti võimalustest liikuda 2050. aastaks konkurentsivõimelise madala süsinikuga majanduse poole, Arengufondi tehtud Eesti energiamajanduse pikaajalise, aastani 2030 ulatuva arengukava alusuuringud ning keskkonnaministeeriumi veetav kliimapoliitika põhisuundade protsess.

Kõigi nimetatud uuringute ühine järeldus on see, et emissioonide drastiline vähendamine on Eestis võimalik ning globaalselt soosiva keskkonna puhul Eestile ka majanduslikult kasulik. Ilmselgelt vajavad sellised analüüsid uute raamtingimuste puhul ajakohastamist, kuid nagu eespool öeldud: tegelik kasu on pigem uute võimaluste kasutamisest. Selle kinnituseks kaks näidet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles