Edward Lucas: Eesti ID-kaart on toetuspunkt, mida Archimedes otsis

Urve Eslas
, Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Lucas
Edward Lucas Foto: Liis Treimann

Kas internetti saab pausi peale panna? Economisti ajakirjanikul, Eesti esimesel e-residendil Edward Lucasel ilmus raamat «Küberfoobia», kus juttu internetiohtudest alates varastatud salasõnadest kuni küberrünnakuteni. Meie sõltuvus internetist on kasvanud palju kiiremini kui meie oskused end seal kaitsta. 

Veel enne «Küberfoobia» lugemist kuulasin Londoni majanduskoolist toimunud esitlust, kus tuli mitu korda jutuks Eesti ja meie ID-kaart. Kas ID-kaart oleks osa lahendusest, mida kõik küberturvalisuse probleemile praegu otsivad?

Eesti ID-kaart on parim olemasolev lahendus ühele suurele probleemile, mis meil küberturvalisusega seoses on. Kui rääkida küberturvalisusest üldiselt, siis sellele ei ole lihtsat vastust. Ja kui keegi väidab, et tal on lihtne vastus olemas, siis on ta asjadest valesti aru saanud.

Üks interneti fundamentaalsetest probleemidest on see, et meil ei ole mingit võimalust tõestada, kes me oleme, ja meil pole võimalust teha kindlaks, kes on teised inimesed. Kui ma istun sinu vastas, siis ma tean, et sina oled sina ja mina olen mina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles