Mida me teame praegu Savisaare skandaalist?

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar poliitplakatil.
Edgar Savisaar poliitplakatil. Foto: Ander Ilp

Kaitsepolitsei kahtlustab Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises. Kasu sai kahtlustuse kohaselt nii Savisaar ise kui ka Keskerakond. Mida me seni sellest juhtumist teame?

  • Riigi peaprokurör Lavly Perling kinnitas 22. septembril pressikonverentsil, et kriminaalmenetlust alustati juunis 2014. Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur.
     
  • Kokku on kahtlustatavaid seitse: Edgar Savisaar, Kalev Kallo, Aivar Tuulberg, Alexander Kofkin, Hillar Teder, Vello Kunman, Villu Reiljan. Loe kahtlusalustest SIIT. 
     
  • Savisaare kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste sõnul keeldus tema klient kapos ütlusi andmast.
     
  • Perlingi kinnitusel on vaid üks neist - Savisaar -  altkäemaksu võtja ja võtnud vara endale ja kolmandale isikule, kelleks on Keskerakond. Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele. Kinnitas Perling praegu veel vaid, et Reiljan on altkäemaksu vahendanud ja Kunman altkäemaksu andnud kahtlustuse kohaselt. Tuulbergi kahtlustatakse altkäemaksu andmises, Kofkinit ja Tederit samuti.
  • Kahtlustuse järgi võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Karistusseadustiku järgi võib korduva altkäemaksu võtmise eest saada ühe- kuni 10-aastase vangistuse.

  • Kõik põhjaliku eeluurimisega kogutud tõendid said kaitsepolitseis pooleaastase menetluse tulemusel fikseeritud juba talvel. Uudis toona avalikkuse ette ei jõudnud, sest parlamendivalimiste eel oleks võidud seda tõlgendada kaitsepolitsei poliitikasse sekkumisena. Venekeelsete ja -meelsete valijate reaktsioon linnapea vahistamisele oli prognoosimatu. Nii lükati menetlust avalikustavad esimesed läbiotsimised edasi kevadesse. Seegi samm lükkus omakorda edasi, kui kriminaalasja peategelane sattus üliraskes seisus haiglasse.

  •  Edgar Savisaart kahtlustatakse neljas episoodis. Üks episood on seotud rendilepingu põhjendamatu pikendamise ja selle eest hüvede saamisega. Teine on seotud puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamisega,  kolmas kruntide vahetamisega ja selle eest lubatud hüvitisega. Viimane hankega.

  • Perlingi kinnitusel ei ole Savisaare korruptsioonijuhtum seotud Tallinna Sadamaga.

  • Savisaar on kahtlustatavana kinni peetud, ent tema vahi alla võtmist prokuratuur esialgu ei taotle. 
     
  • Savisaar viibis päeval koos kaitsepolitseinikega Lääne-Virumaal Hundisilmal. Aia taga autos ootas poeg Erki Savisaar, kes oli enda sõnul lõunal isale lihtsalt külla tulnud. Samuti on Hundisilmal ootamas Siret Kotka. Aeda sisse neid ei lastud.
Edgari poeg Erki Savisaar Hundisilmal. 
Edgari poeg Erki Savisaar Hundisilmal. Foto: Meelis Meilbaum
  • Tallinna linnavalitsus teatas kella 14.10 ajal, et kaitsepolitsei viib ka linnavalitsuses läbi menetlustoiminguid. Äripäev kirjutas, et nende andmetel toimub läbiotsimine abilinnapeade Taavi Aasaja Eha Võrgu kabinetis. Perlingi kinnitusel ei ole nad kahtlustatavad, ent läbi otsitakse need ruumid, kus on alust arvata, et võib olla tõendeid, mis on olulised kriminaalasjas tõe tuvastamiseks.
     
  • Savisaare kinnipidamise ajal peaks linnapea kohuseid täitma vanim linnavalitsuse liige, abilinnapea Merike Martinson, kes skandaali paljastumise järel ajakirjanike küsimustele vastamisest keeldus. 23. septembri hommikul oli istungil kohal aga Savisaar ise, kes korraldas pärast seda ka pressikonverentsi.
     
  • 24. septembril käisid kaitsepolitseiametis ütlusi andmas ärimees Alexander Kofkin ja Savisaare üks lähemaid abilisi, riigikogu liige Siret Kotka. 
     
  • 23. septembrist on Savisaar südameprobleemide tõttu haiglas ja jääb esialgu meedikute hoole alla.
Prokuratuuri töödokument.
Prokuratuuri töödokument. Foto: Liis Treimann
  • Prokurör Laura Vaik saatis 23. septembril Savisaare kaitsjatele kogemata memo, mis polnud nende silmadele mõeldud. Kaitsjad avalikustasid selle. Prokurör vabandas, et see dokument avalikuks tuli. Advokatuuri esimees Sten Luiga ütles, et kaitsjad ei käitunud seda tehes ebaeetiliselt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles