Suveürituste korraldamisel ära unusta turvaplaani

, USS Security teenistusdrektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Kasak.
Veikko Kasak. Foto: Erakogu

Eestimaa lühike suvi on täis erinevaid toredaid avalikke üritusi. Paljud neist korduvad aastast-aastasse ning eestvedajad on hästi kursis erinevate nõuetega, millega tuleb korraldamisel arvestada. Uutele tegijatele tuleb tihtilugu üllatusena, et vähegi suurema ürituse puhul peab koostama avaliku ürituse turvaplaani ja hoolikalt läbi mõtlema erinevate riskide maandamise. Turvateemade jätmine viimase minuti peale ja ebapiisav tähelepanu võib aga kogu ürituse toimumise kahtluse alla seada.

Väga üldistatuna mõistetakse avaliku üritusena avalikus kohas toimuvat ja avalikkusele avatud kontserti, laata, võistlust, etendust või muud sellesarnast ettevõtmist, kus inimesed saavad kokku. Avaliku üritusega võtab korraldaja endale kõige muu juures vastutuse ka sellel osalevate inimeste turvalisuse eest.

Lihtsamate ürituste läbiviimisel piisab omavalitsuse teavitamisest ja ühe blanketi täitmisest. Reeglina käib see kiiresti ning valla- või linnaametnik väljastab ürituse korraldamiseks vastava loa. Kui aga üritusel plaanitakse näiteks müüa napsu, lasta saluuti, muuta liikluskorraldust või tegevus toimub inimestele potentsiaalselt ohtu kujutavas keskkonnas, siis tuleb korraldajal täita läbimõeldud ning üsna detailne avaliku ürituse turvaplaan.

Turvaplaanis peab ürituse läbiviija põhjalikult kirjeldama, kuidas on vajadusel tagatud politsei, päästeteenistuse ja kiirabi ligipääs ning millised on eelnevad kokkulepped nende asutustega. Samuti näitama ohutusalade perimeetrid, turvatöötajate kaasamise, evakuatsiooniteed, läbipääsurežiimid ja muu turvalisuse seisukohast olulise info. Avaliku ürituse korraldaja ei saa eeldada, et turvalisuse tagab politsei ning sellega ei pea ise tegelema. Politsei reageerib vaid vahejuhtumitele ning ennetavalt ei suuda ta kunagi kõikjal kohal olla.

Turvaplaani saab ürituse korraldaja ka ise täita, kuid lihtsam on päris planeerimise alguses pidada nõu turvafirmaga. Kui turvatöötajate kaasamine on ürituse suurust või riske arvestades möödapääsmatu, siis aitab turvaettevõtte esindaja täita omavalitsuse poolt nõutud turvaplaani. Selline lähenemine annab kindlasti parima tulemuse ja välistab ürituse ettevalmistamisel nn viimase hetke halvad üllatused.

Soovitused avaliku ürituse korraldajale turvalisuse tagamiseks:

•    Mõtle hoolikalt läbi kõik tõenäolised ja vähevõimalikud riskid

•    Taga korraldajate omavaheline kindel sidepidamine ürituse ajal

•    Planeeri liikluskorraldus ja parkimine, hoolitse evakuatsiooniteede korrasoleku eest

•    Konsulteeri varakult turvaspetsialistiga ja vajadusel kaasa turvaettevõte

•    Aruta läbi, kuidas kaasata vajadusel lisajõude ning milline on käitumine kriisisituatsioonis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles