Tagasivaade: Tiit Vähi teine tulek

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Vähi valitsus
Tiit Vähi valitsus Foto: Peeter Langovits

Riigikogu VIII koosseis kogunes oma esimesele istungile 21. märtsil 1995, mil anti ametivanne ja valiti juhatus. Taasiseseisvusaja teise riigikogu valimised tõid Koonderakonna ja Maarahva Ühendusele (KMÜ) 41, Reformierakonnale 19, Keskerakonnale 16, Isamaa ja ERSP Liidule kaheksa, Mõõdukatele kuus, valimisliidule Meie Kodu on Eestimaa kuus ja Parempoolsetele viis saadikukohta.

Koonderakonna esimees Tiit Vähi sai 5. aprillil riigikogult volituse valitsuse moodustamiseks. Valimistulemustega ülekaaluka võidu pälvinud KMÜ jaoks oli koalitsiooni moodustamiseks mitu varianti. KMÜ, kes end selgelt Isamaa senisele poliitikale vastandas, pidas läbirääkimisi edukalt poliitikasse tulnud Reformierakonnaga. Nende liitu peeti loogiliseks, seetõttu valiti ka reformierakondlane Toomas Savi riigikogu juhtima. Paraku nende vahel liitu ei sõlmitud ning nende asemele astus Keskerakond. Reformierakond jäi uuest valitsusest üldse kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles