Teiste sõda. Välisvõitlejad Süürias ja Iraagis

Peeter Raudsik
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Raudsik
Peeter Raudsik Foto: Erakogu

Islamiriigi ja teiste samasuguste äärmusorganisatsioonide ideede eest võitleb Süürias ja Iraagis umbes 15 000 välismaalast 80 riigist, teiste hulgas ka Eestist ja Soomest. Mis sunnib inimesi sellist otsust langetama? Ja mis saab neist pärast koduriiki naasmist?

Isa arvas, et ta läks lihtsalt kinno ja jääb hilja peale. Poeg aga ei tulnud tagasi, vaid nädal hiljem saabus e-kiri, mis teatas edukast saabumisest Süüriasse: «Minuga on kõik hästi, ärge muretsege. Jumal kaitsku teid!» See lugu, mille jutustas mulle tuttav oma murest murtud tuneeslasest ülemuse kohta on vaid üks tuhandetest.

Hinnanguliselt oli Süürias ja Iraagis 2014. aasta lõpul võitlemas umbes 15 000 välismaalast 80 riigist ning nende arv kasvab pidevalt. (1) Suurem osa välisvõitlejatest pärineb küll araabia riikidest, eeskätt Tuneesiast, Liibüast ja Saudi Araabiast, kuid võitlejaid saabub Islamiriigi (IS) ja teiste sunniäärmuslike organisatsioonide ridadesse ka kaugemalt, nii Euroopast, Aasiast kui ka Ameerikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles