Kristjan Lukk: ohvrite omaksed jäävad õigluseta

, Priit Pulleritsu jalgpallihuviline õpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Lukk
Kristjan Lukk Foto: SCANPIX

Ukraina lennukatastroofi uurimise juures on suurim küsimus, kuidas panna selle põhjustajad oma tegude eest vastutama. Malaysia Airlinesi lennuki allatulistamine, mis tõi endaga kaasa 298 hukkunut, on Ukraina pinnal toimuva konflikti suurim tsiviilohvrite kaotus. Ehkki kõik konflikti osalised, venemeelsetest separatistidest Ukraina legitiimse valitsuseni, on lubanud juhtumit objektiivselt uurida, on katastroofijärgsed päevad möödunud eelkõige teineteise süüdistamisega.

Tõsiasi, et lennuõnnetuses enim kaotusi kandnud Holland pääses oma spetsialistidega lennuki­rusude ja hukkunute juurde neli päeva pärast katas­troofi toimumist, näitab pigem Ida-Uk­rainas ajutiselt väega võimu haaranute tahtmist juhtunut kinni mätsida. Just separa­tistid näitasid lennuki allakukkumise järel suurt initsiatiivi huk­kunute kokku­korjamisel ja lennuki mustade kastide otsimisel. Eri osaliste käitumist võib võrrelda Ukraina kriisi eelmise suure veresaunaga, mis toimus 18.–20. veebruarini Kiievi tänavatel Maidani väljaku lähistel, kui snaiprikuulidega tapeti enam kui 100 inimest.

Venelaste meediakanal Russia Today oli toona kärme avaldama Ukraina julge­oleku­teenis­tuse Berkut endise kõrge juhi Vladimir Kra­ševski kommen­taare selle kohta, kuidas sise­julge­oleku­teenis­tused pole selles tapmises kindlasti osalised olnud. Pigem olevat ohvriks olnud Berkuti töötajad, kuigi snaiprikuulidest tapetuist oli suurem osa siiski Maidani aktivistid.

Ukraina ülemraada avalikustas juuli alguses oma ajutise komisjoni raporti, milles kinnitatakse raadioluure andmetele tuginedes, et tapmised panid toime julgeolekuteenistuse eriüksuse Alfa snaiprid, kes tegid seda pagendatud presidendi Viktor Januko­võtši käsul. Samale seisukohale on jõudnud ka kõik sõltumatud uurijad. Samas pidi ülemraada uurimis­komis­jon tõdema, et tapmis­juhtumite kohtu­menetlust tagant­järele teha on võimatu, sest asi­tõendid on hävitatud ja relvad, mis eriüksuslastele laost välja jagati, samuti kaduma läinud.

Ukrainas rahumeelsetest meeleavaldustest alanud revolutsioonist on tänaseks päevaks saanud kodusõda – selle sõna vältimisel või eufemismide otsimisel ei ole enam mõtet.

Sõjas tsiviil­isikuid tapnud on sõja­kurja­tegijad ning sõja­kurja­tegi­jatega peab tegelema Haagi rahvus­vaheline kriminaal­kohus. Praegu ei tundu aga kurjategijate vastutusele võtmine lähiajal reaalsena. Nii võib Ukraina kriis lõpplahenduse saada alles kümnendite pärast.

Mäletate, mis juhtus Serbia sõjaroimaritega? Bosnia serblaste sõjaline liider Ratko Mladic sai pärast oma kuri­tegusid veel 15 aastat redus olla, Serbia eks­president Slobodan Milosevic jõudis aga sõja­kuri­tegude pärast neli aastat kohut käia, kuid suri enne otsuseni jõudmist.

Ukraina ekspresident Viktor Januko­võtš resideeris hiljutiste andmete kohaselt veel Venemaa presidendi Vladimir Putini puhkuse­paigas Sotšis, samas kui Putin ise saab Ukrainas toimuvale kesken­dumata veeta nädala Ladina‑Ameerikas.

Nende vastu­tusele võtmine sõja­kuri­tegude või nendele kaasa­aitamise eest nõuab sõltumatutelt uurijatelt tõsist tööd ja nutikust, muidu jäävadki süütute ohvrite omased igaveseks õiglusest ilma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles