Juhtkiri: Kallase tagasitulek

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Reformierakond tahab lõpetada valitsusstagnatsiooni

eaminister Andrus Ansipi ja praeguse Euroopa Komisjoni voliniku Siim Kallase ühine kinnitus, et viimasest saab uus peaminister, lõpetab selles küsimuses määramatuse ning püüab lõpetada praeguse koalitsiooni paigaltammumise.

Siim Kallase toomine Ansipi asemel peaministriks ja hiljemalt 2015. aasta märtsis ka Reformierakonna juhiks näitab erakonna kohta kahte olulist asja. Esiteks tuleb Kallases näha lepitusjuhti, kes peaks skandaalides räsida saanud erakonna taas ühtseks jõuks koondama. Kallase renomee ­eurovolinikuna on olnud suurepärane – oma tööd Brüsselis on ta Eestis suutnud just sellisena näidata. Ühtlasi näitab Kallas erakonna uue-vana juhina ka seda, et uue põlvkonna poliitikutest pole juhte (veel) kasvanud.

Teiseks märgib Kallase tagasitulek erakonna soovi oma alguse juurde pöörduda. Reformierakonnale on ette heidetud kivinenud positsioonidele jäämist, et «reformiga» pole sel parteil enam mingit pistmist. Nii peaks Kallas meenutama neid väärtusi, miks Reformerakond üldse loodi, ning partei sellesse voolusängi tagasi juhtima.

Veel pole täpselt teada, millal Eesti uue peaministri saab. Kahtlemata püüab Reformierakond sellest vahetusest võtta kogu poliitilise kasu. Koalitsioonipartneri IRLi jaoks tähendab valitsuspartei praegune käik närvilisi aegu.

Häälteenamuse poolest riigikogus võib Reformierakond valitsusvastutust jagama kutsuda ükskõik kelle. Enne 2015. aasta valimisi on koht koalitsioonis iga erakonna jaoks opositsioonipingist parem. Kuid teistel erakondadel tuleb valitsusmängu saamiseks olla valmis tegema suuri järeleandmisi. Nii näiteks seisab eurovoliniku koht risti seniste koalitsiooniparteide teel. Suhted partnerite vahel pole roosilised, kuid laupäevasel suurkogul kinnitas IRL ilmse püüdlikkusega oma truudust Reformierakonnale valitsuspartnerina.

Keskerakonnaga on Reformierakond varemgi koalitsioonis olnud. Ansipi ja Keskerakonna juhi Edgar Savisaare suhted läksid vahepeal küll valitsuse moodustamiseks liiga teravaks, kuid uus olukord pakub uusi võimalusi. Ent see liit nõuab hoolikat rehkendamist – erakondade toetusreitinguid arvestades võidaks sellest koalitsioonist kõigepealt IRL, kellele annaks see võimsa trumbi paremerakonna valijate enda poole meelitamiseks.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kuigi maailmavaatelt vastanduv, oleks Reformierakonnale mugav partner. Valitsuses kaasalöömine aitaks neil paremini pildil püsida ning ka eelolevatel europarlamendi valimistel end kindlamana tunda. Ilmselt on sotsid neil hetkil tõsiselt kokku löömas plusse ja miinuseid, mida annaks leplik osalus Kallase valitsuses.

Milliseks kujunevad lähiajal jõujooned Eestis, on endiselt peaministri partei otsustada. Juhi vahetusega näitab Reformierakond, et nad kavatsevad seda positsooni ka säilitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles