Tubakatootjad: mentooli terviseriskid pole tõestatud

, Tubakatootjate Eesti Assostsiatsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mentooli on kasutatud maitset andva koostisainena tubakatoodetes alates 1920. aastatest. Mentooli mõju on uuritud intensiivselt paljude aastate jooksul.

Esimesed uuringud pärinevad juba 1950. aastatest; praegusajaks on mentooli puudutavaid teaduspublikatsioone 1800 ringis. Paljud raportid, nii valitsuste kui tööstuste tellitud, annavad laialdasi ülevaateid ja tõlgendavad kogu olemasolevat teaduslikku teadmist mentooli kasutusala kohta tubakatoodete koostisosana. Teaduslik andmestik ei võimalda väita, et mentooliga kaasneks rohkem terviseriske.

WHO Eesti esindaja Marge Reinap viitas (PM 10.04) USA toidu- ja ravimiameti uuringule. Sama uuring ütleb muu hulgas järgmist: «Tõendeid järeldamaks, et mentooliga sigaretid suurendavad sõltuvuse tõenäolisust ja raskust täiskasvanud tarbijates, on ebapiisavalt.» (lk 216)

«Kuigi tööstuse dokumentide ülevaadetest ja empiirilistest uurimustest selgub, et naised on olnud mentooliga sihitud turundamise sihtrühm, siis ei ole piisavalt tõendeid väitmaks, et mentooli turundust oleks naistele tehtud proportsionaalselt rohkem kui mitte-mentooliga toodete turundust.» (lk 92)  ( allikas: http://www.fda.gov/downloads/AdvisoryCommittees/CommitteesMeetingMaterials/TobaccoProductsScientificAdvisoryCommittee/UCM269697.pdf )

Lisaks soovime rõhutada, et need uuringud põhinevad USA kogemusel, kus tubakatoodete reklaamimine oli lubatud mitusada aastat ja see kord on siiani palju liberaalsem kui Euroopas. Eestis oli tubakatoodete reklaamimine lubatud ainult kümnendi jagu. Reklaam televisioonis, raadios ja trükimeedias keelati 2004. aastal.

Mööname, et nimetatud uuringud on vastuolulised. Samas on ilmne, et teatud tootekategooriate täielik keelustamine toob kaasa vahetu efekti riigieelarve tuludele. Eestis müüakse seaduslikult 285 miljonit mentooliga ja/või väikesemõõdulist sigaretti, millest tuleb aktsiisi- ja käibemaksutulu 28 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles