MAARJA-LEENA SAAR Rahvaalgatus: koht, kus inimesed saavad väljendada pahameelt (4)

Maarja-Leena Saar
, Eesti Koostöö Kogu ekspert
Copy
Maarja-Leena Saar.
Maarja-Leena Saar. Foto: Erakogu

Augustikuu on juba toonud Rahvaalgatus.ee portaalile uue rekordi, kus poole kuu jooksul on antud kokku üle 42 000 digiallkirja. Lisaks on suvega kogunenud automaksu vastu juba 50 000 allkirja. Mida tähendab selline allkirjade andmine laiemalt meie valitsemisele ja demokraatiale, kirjutab Eesti Koostöö Kogu ekspert Maarja-Leena Saar.

Juuli lõpus tekitas Tallinna elanikes suurt pahameelt bussi number 5 marsruudi muutmine, mille vastu koguti Rahvaalgatus.ee portaalis ligi 6600 allkirja. Kokkuvõttes säilitas liin oma esialgse trajektoori. Varem on allkirjade kogumine algatanud diskussiooni kohaliku omavalitsuse ja elanike vahel näiteks Vinni vallas, kus küsimuse all oli päikesepargi laiendus, Harku vallas, kus probleemiks oli vee hind, ning Suure-Jaanis, kus rahvas soovis vana veetorni määrata miljööväärtuslikuks.

Omaette tähelepanu all on maakoolid, mille kaotamine valmistab kohalikele elanikele suurt pahameelt. Seda ka arusaadaval põhjusel – hajaasustusega piirkondades on laste kooli toimetamine pere jaoks oluline igapäeva osa, mille planeerimisest sõltub kogu ülejäänud päev. Nii jõudis Rõuge vallavalitsusse 734 Rahvaalgatus.ee-s kogutud allkirja Varstu koolimajas põhikooli jätkamiseks, 1341 allkirja Mõniste kooli jätkamiseks lasteaia ja üheksaklassilise põhikoolina ning 169 allkirja Rõuge põhikooli jätkamiseks. Tulemusena lükati vallas koolide reorganiseerimine aasta võrra edasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles