Aruteluõhtu: kuidas kaitsta ennast ning oma lapsi ja lähedasi küberkurjategijate eest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peter Byrne / PA Wire/PA Images / Scanpix

Täna TÜ Narva Kolledžis toimunud aruteluõhtul arutlesid eksperdid selle üle, kuidas saaksid inimesed end internetis paremini kaitsta. Internet mängib meie igapäevaelus olulist rolli, mistõttu tuleb teada, kuidas kaitsta oma isiklikke andmeid ning vältida küberkurjategijate või valeinfo ohvriks sattumist. Otseülekanne aruteluõhtult algab kell 16:30. 

«Internetikuritegevus ohustab meid kõiki, kuid eriti oluline on selgitada lapsevanematele, kuidas neil on võimalik internetiruumis oma last suunata nii, et ta oleks seal kaitstud,» ütles Ehte Humanitaargümnaasiumi haridustehnoloogi ning projekti Targalt Internetis koolitaja Dmitri Mištšenko. Koolitaja sõnul on siinkohal esmatähtis see, et laps õpiks internetti kasutama koos lapsevanematega. «Kuritegu internetis on samamoodi kuritegu nagu päris elus – olgu selleks vargus või kiusamine. Seepärast on oluline, et inimesed teaks, kust abi otsida,» lisas Mištšenko.

Kaitseliidu küberkaitseüksuse ülem Andrus Padar rõhutab, et peamiseks turvaprobleemiks on inimeste enda hooletus. «Inimesed käituvad internetis sageli vastutustundetult eeldades, et keegi teine on vastutav nende turvalisuse eest, kuid riiklikud teenistused ei saa neid alati kõigi ohtude eest kaitsta, eriti küberruumis,» selgitas Padar. Padari sõnul on küberturvalisus osa kultuurist, mida tuleb tänapäeval lastele õpetada samamoodi nagu liikluseeskirju või muid ühiskonnareegleid ja –kombeid. «Mitmed uuringud näitavad, et küberohtudest ollakse tegelikult üsna teadlikud, kuid ometi käitutakse meie hoiakute tõttu valesti ning kannatatakse seeläbi kahju,» nentis Padar.

Lisaks Dmitri Mištšenkole ja Andrus Padarile osaleb vestluses ka Narva politseijaoskonna juhtivuurija Vjatšeslav Braim, kes räägib tüüpilistest kelmuste skeemidest, võimalustest ära hoida kahju, ning lühidalt ka investeerimise ohtudest. Diskussiooni juhib ERRi korrespondent Jüri Nikolajev. Üritus toimub vene keeles sünkroontõlkega eesti keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles