Mägra elu tundev ajakirjanik jagab ka poliitikat

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Iroonia ja satiiri suurmeister Inglismaalt, Ilfi ja Petrovi kolleeg seega, annab antud raamatus turmtuld ajakirjanduse ehk mõttetu, rumala, edeva ja raharaiskava tsunfti pihta.

Ajakirjandusel on võimu ja väge, aga anna see... Noh, ütleme, ebapädevate kätte. Antud raamatu üks lõik võtab asja kenasti kokku. Nimelt kirjeldatakse, kuidas legendaarne sulesepp Wenlock Jackes pidi minema ühe Balkanimaa pealinna revolutsioonist reportaaži tegema, aga jäi rongis magama ja ärkas vales riigis. Juhtunut mõistmata marssis ta hotelli ning saatis tuhat sõna selle kohta, et väljakutel on barrikaadid, kirikud leegitsevad jne...

Mõistagi tormas järgmisel päeval sinna riiki kogu maailma press – Jackes ei saanud ju eksida – kuid barrikaade ei olnud ja kirikud ei põlenud. Küll aga kirjutas Jackes endiselt verest ja äikesest ning tema kolleegidel ei jäänud muud üle kui kaasa lüüa. Tulemus: finantspaanika, eriolukord, nälg, mäss ja nädala pärast täieõiguslik revolutsioon. Jackes, muide, saanud Nobeli rahupreemia värvikate sõjareportaažide eest sõjas, mille ta ise – enese ja teiste teadmata – esile kutsus.

Ühesõnaga eelnevast peaks olema selge, millises toonis on raamat kirjutet ja kuidas seal ajakirjandusse suhtutakse.

Nüüd raamatust endast. Sügaval Aafrikas, Ismaelia vabariigis, on alanud revolutsioon ja Euroopa peab sündmustel silma peal hoidma. Ka ajaleht «Kolevik» otsustab saata kohale oma erikorrespondendi, kuid muidugimõista läheb asi pisut sassi, kui komandeerituks osutub vale mister Boot, looduslugude autor, kes kirjeldab suurepäraselt mäkrade elu. Ent, nagu peagi selgub, piisab mäkrade tundmisest küll ja veel, et briti meediamaastik rappuma panna.

Samavõrd värvikas pilt antakse ka banaanivabariigist, kus õigupoolest ei saa keegi aru, kes keda juhib ja mis õigupoolest toimub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles