Postimees 1936. aastal: punaarmee tulistas nälgivaid ukrainlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1930ndate suures näljahädas suri miljoneid ukrainlasi. Pildil viljahoidja valvur.
1930ndate suures näljahädas suri miljoneid ukrainlasi. Pildil viljahoidja valvur. Foto: Sindeyev Vladimir/ITAR-TASS

Näljarahutused Ukrainas on vaatamata punaarmee väeüksuste alarmseisukorrale viimaseil päevil jälle mitmel pool lahti puhkenud. Poltava piirkonnas, kus ühe sõjaväelao rüüstamisel oli veriseid kokkupõrkeid tööliste, põllumeeste ja sõdurite vahel, kusjuures sai surma 23 inimest, oli nüüd jälle uusi rahutusi. 

Umbes 200 demonstranti on vangistatud. Samuti on Konotopi ümbruskonnas vangistatud ja okastraadiga piiratud laagrisse paigutatud sadandeid nälgivaid töölisi ja põllumehi, kes ei olnud rahul toiduainete konfiskeerimisega punaarmee poolt. Neid ootab hukkamõistmine sabotaashi pärast.

Ühtlasi näljarahutused on laienenud ka Põhja-Kaukaasiasse ja Kursi ja Saratovi ümbrusesse. Dooni ääres Jelanskis töölised ja põllumehed lintshisid punaarmee komissari, kes tuli konfiskeerima toiduaineid. Seejärgi kohale saadetud väeosad vangistasid elanikke küladeviisi, kusjuures 16 isikut lasti maha vastuhakkamise pärast.

Dshelenkojes Dnjepri ääres leidis aset järgmine traagiline õnnestus: Kui kompanii punaarmeelasi ilmus külasse vangistama neid, kes keeldusid toiduaineid ära andmast, püüdis umbes 100 isikut põgeneda paatidel üle Dnjepri. Sõdurid avasid kiirtule paatidele, kus viibis ka palju naisi ja lapsi. Selle tagajärjel tekkinud paanikas läks kaks paati ümber ja umbes 40 inimest uppus kiires vooluses. 26.08.1936

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles