Randpere: me ei hääletanud maksupaketi poolt sel põhjusel, et see meile õudselt meeldib

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere rääkis täna Postimehe päevaintervjuus, et valimiste vahel on kõige popimad need erakonnad, kes ei julge seisukohta võtta ja pagevad vastutuse võtmisest. «Paraku see nii on.»

Eilne päev oli riigikogus päris kuum: neli hääletust, kus peaminister oleks võinud kukkuda. Kas mäletate veel sellist päeva kunagi parlamendis?

Ma ei ole ainus, kes seda ei mäleta – ma ei usu, et seda kunagi üldse on olnud parlamendis. Aga miks me sinna jõudsime, oli tegelikult see, et vaatasime, et nagunii on nende eelnõudega seoses planeeritud ööistungid ja venitamine ja obstruktsioon. Ning kui see seotakse usaldusega nagunii, siis on tegelikult targem see ka meie poolt siduda usaldusega.

Mõlemad pooled, nii opositsioon kui ka valitsusliit, vajutasid gaasi põhja protseduurilistes küsimustes?

Koalitsioon vastas opositsiooni väljakutsele.

Selle üle, kummal on õigus, kumb alustas, kumb on halvem, võib ilmselt rääkida sügiseni?

Ma ei räägigi, kumb on halvem või parem, ma olin lihtsalt asjade juures, kui me otsustasime seda. Et võiks tulla usaldushääletus. Ma ei valeta, kui ma ütlen, et ainsaks otsustavaks teguriks oli umbusaldusavaldus opositsiooni poolt. Me olime seda enne arutanud, et võib-olla. Aga valitsus oli väga selle vastu: et parem on läbi rääkida ja hääletada riigikogus, ükskõik kui kaua see võtab. Või isegi kui keegi saab tervistkahjustavad sugemed sellest öisest istungist, teeme parem selle ära. Aga kui umbusaldusavaldus juba nagunii tuli, siis ei olnud sellel enam mõtet.

Kas selles vaimus nüüd jätkabki parlament neli aastat, et keerame kruvi nii kõvasti kinni, anname teisele poolele nii vähe hingamist, kui õnnestub?

See on see vanasõna, et on vaja kahte, et tangot tantsida. Sõltub natuke, mida opositsioon teeb, koalitsiooni poolt ei olnud tahtmist mingit kruvi kinni keerata. Isegi eile veel, kui protseduuriliselt oleks õige olnud mitte lasta opositsioonil küsimusi esitada, otsustas riigikogu juhatus seda siiski teha. Tegelikult tekkis see debatt, mida muidu üldse tulnud ei oleks. Opositsiooni esialgne kava oli ju mitte debateerida, vaid võtta kümneminutilisi vaheaegu, mis on sisutühjad ja lihtsalt inimeste piinamine.

Vaata kogu päevaintervjuud lisatud videost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles