Erik Vipre Miks Hiina end finišisse laveerib

, Tartu Ülikooli majandustudeng
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping vastuvõtul Kremlis märtsis 2023.
Venemaa president Vladimir Putin ja Hiina president Xi Jinping vastuvõtul Kremlis märtsis 2023. Foto: Sputnik / Pavel Byrkin / Kremlin via REUTERS / Scanpix

Ka osavalt laveerides, võimalikult selgesõnalise «jah» või «ei» vahel slaalomit sõites ja ebamäärasuse foonil eksisteerides saabub ühel hetkel finišijoon, kirjutab majandustudeng Erik Vipre Tartu Ülikooli majandusteaduskonna vilistlasühingu Hermes artiklikonkursi võiduloos.

2022. aasta 24. veebruari sündmused on kehtestanud selged geopoliitilised jõujooned ja aidanud määratleda nii riikidevahelist polariseeritust kui ka kindlaid ühiseid huvisid. Olenemata sellest, et tiimid on valdavalt paigas – ühel poolel joont USA liitlased, teisel Venemaa ja muud tulihingelised status quo'le vastuhakkajad – on osa suutnud end kõigest hoolimata meeskondadega sidumata jätta. See pole nii keeruline, vahepeal tuleb vaid ühe koondise särki selga proovida, siis demonstratiivselt teise kapteniga salajast juttu puhuda või mõlema ärritamiseks end veelgi distantseerida. Aga ka osavalt laveerides, võimalikult selgesõnalise «jah» või «ei» vahel slaalomit sõites ja ebamäärasuse foonil eksisteerides saabub ühel hetkel finišijoon. Seda, kas jutt käib sprindist või maratonist, me alles näeme.

Üks, kes kindlast seisukohast kõrvale põikleb ja teadlikult olukorda hägusena hoiab, on Hiina. Olenemata sellest, et kosjaskäijaid saabub igast maailma otsast, on kahevahel olek Rahvavabariigile kõikide lubatud hüvede taustal atraktiivne positsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles