Postimees 1944. aastal: parandamatu solvamine Soome aadressil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hjalmar J. Procopé
Hjalmar J. Procopé Foto: Wikimedia Commons

Franklin Delano Roosevelti teguviis Soome saadiku Hjalmar J. Procopé vastu, kes eriti soome talvesõja aegu oli Washingtoni austatuim diplomaat, on ameerika ajakirjanduses ja kongressi liikmete seas äratanud suurt pahameelt, mis siiani pole vaibunud.

«New York daily News», mille tiraaž on kolm miljonit eksemplari, kahetseb oma juhtkirjas kohtlemist, mis Ameerika laskis soome rahvale osaks saada. «Washington Times Herald» nimetab riigidepartmangu samme Soome vastu «parandamatuks solvamiseks».

Kuigi ühendriikide avalikkusele näib võõrastavana presidendi teguviis, seda enam, et Talvesõja ajal president ei jõudnud küllalt ülistada vabadusvõitlust, siis peavad ühendriigid sellega rahulduma, et Procopé pole vastuvõetav ja peab seetõttu Washingtonist kaduma. Oma ajakirjanduse konverentsil reedel keeldus Roosevelt järsult selgitusi andmast, mil määral Procopé tegevus Ühendriikide hüve kahjustab, ja ütles, et Procopé olevat juba kord «ebasobiv isik».

Rumeenia ajalehe «Curentul» peatoimetaja oma artiklis «Soome selgitustegurina» vihjab asjaolule, et London ja Washington toetavad poliitiliste vahenditega Nõukogude rünnakut Soome vastu, kuigi seda rünnakut praeguses sõjaolukorras ei või pidada liitlaste ühise aktsiooni raames olevaks, vaid ainuüksi Nõukogude huvides dikteerituks.

26.06.1944

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles