Peeter Langovitsi tagasivaade: Saksamaal Eestit tutvustamas

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kultuuri- ja majanduspäevad pealkirja „Eesti tutvustab end“ all said teoks Saksamaal Speyeris 9.–16. oktoobrini 1992. Miks valiti just Speyer? Ettepaneku tegi Eesti suur toetaja, tollane ERSO peadirigent Leo Krämer. Ta töötas organistina Speyeri toomkirikus ja oli ka üks sealsete rahvusvaheliste muusikapäevade organiseerija.

Kultuuriprogrammis oli kandev roll oli ERSO-l. Sõit läbi seitsme riigi oli üsna väsitav. Viie bussiettevõtte Mootor bussiga, millest kolme kasutasid ERSO pillimehed, läbiti kokku ligi 6000 kilomeetrit. Kannatuse pani proovile juba Leedu-Poola piir, kus minnes kulus viis, tagasiteel aga üheksa tundi. Aeganõudvaim oli aga Tšehhi-Saksa riigipiiri ületamine. Kuna bussijuhtidel puudusid sõiduarvestusraamatud, tuvastas piirivalve ühes uues bussis olnud isekirjutaja põhjal, et teel oli oldud järjest 36 tundi. Turvalisuse huvides määrati kaheksatunnine sundpuhkus, kõigilt korjati ära ka passid. Tegime piiripunktis aega parajaks õlut nautides ja kilomeetritepikkust autode järjekorda uudistades. Hilinesime sihtpunkti ning ERSO pidi loobuma kontserdiproovist.

Kohapeal õnnestus asjad korraldada nii, et 11. oktoobril käidi ühe bussiga ka huvireisil Prantsusmaal, tutvuti Strassbourgi ja Colmariga. 

Speyeri toomkirikus pälvis Krämeri juhatatud ERSO kontsert sooja vastuvõtu; esitati R. Straussi ja A. Bruckneri sümfooniaid. Soolokontserdi andsid toomkirikus Andres Uibo (orel) ja Jüri Leiten (trompet), raekojas sai kuulda Tallinna Saksofonikvartetti. Pärast avakontserti jätkas ERSO kontserditurneed Lõuna-Saksamaal ja esines ka koos Speyeri kooridega 16. oktoobril muusikapäevade lõppkontserdil.

Kultuuriprogrammi täitsid peale kontsertide graafikute Marje Üksine, Andres Toltsi ja Mare Vindi tööde väljapanek, ETA fotonäitus „Aasta taasiseseisvunud Eestis“ ning minu fotonäitus „Linnapildid  1980–1992“. Näitusi tutvustas sakslastele värvikalt Eesti-Saksa ühingu esimees Gabriel Hazak.

Eesti päevade avamisel Speyeri raekojas iseloomustas linnapea dr Christian Rosskopf oma linna kui läbi aegade tuntud majandus- ja kultuurilinna ning soovis mõlemale poolele kasulikku koostööd Eestiga. Majandusnäitusel tutvustasid end nelja päeva jooksul Marat, Juveel, Linda, Salvo, Norma, ARS, Kodu, Paekivitoodete Tehas, Liviko ja Eesti Fosforiit

Majandusseminaril pangahoones tegid põhjaliku ülevaate Eesti majanduse hetkeseisust ja investeerimisvõimalustest Eesti saatkonna majandusnõunik Sven Oksar, majandusministeeriumi peaspetsialist Jaak Sirk ja Tartu Kommertspangast Ülo Kess.

Eesti päevad lõpetas Rotary Klubi korraldatud õhtu, kus meeleolu lõi ka saksofonikvartett. Arutleti hetkeprobleemide üle ja õhtut juhtinud Gabriel Hazak kõneles teemal „Poliitilised arenguprotsessid Eestis“. Ettekannet jälgiti huviga ja esitati hulganisti küsimusi.

Taasiseseisvunud Eesti ühe esimese esitluse välismaal võiks kokku võtta ühe peakorraldaja Andres Häkkineni mõttega: „Speyeris toimunu oli hea näide majanduse ja kultuuri edukast koostööst.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles