Rivo Reitmann: palun inimkeelsemalt!

, maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivo Reitmann
Rivo Reitmann Foto: Erakogu

Seadusetekstid ja muud ametlikud dokumendid näivad olevat midagi sellist, kus lihtsal ja arusaadaval keelel kohta ei ole. See arusaam ei ole sugugi õige, kuid seda on raske murda, kirjutab maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann.

Kujutage ette olukorda, kus olete hiljuti asunud juhtima mittetulundusühingut ning ühel päeval saate maksu- ja tolliametilt kirja, mis täis umbes selliseid lauseid: Vastavalt Vabariigi Valituse määruse § 5 lg-le 1 kui selgub, et ühingu tegevus ei vasta TuMS § 11 lg-s 2 sätestatud nimekirja kandmise nõuetele või kui ilmnevad sama paragrahvi lõikes 4 või 7 nimetatud asjaolud või kui ühing ei ole mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrile esitanud majandusaasta aruannet, siis MTA teeb pärast asjatundjate komisjonilt soovituse küsimist ühingule kirjaliku hoiatuse nimekirjast kustutamise kohta.

Suure tõenäosusega ei saa te kohe aru, mida maksuhaldur nüüd täpselt öelda soovib. Pigem tekib rohkelt küsimusi, mis sunnivad paragrahve uurima ja kirja saatnud ametnikule helistama. See kulutab aga tarbetult aega ja tekitab emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles