Ja nii nad tapsidki meie Fandorini

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Iga hea saab ükskord otsa, nii on ka Erast Petrovitš Fandorini lugudega. Ta lõpetab eksistentsi mustas linnas, Bakuus, issanda aastal 1914.

Kirjanikul on mõõtmatu võim, ta võib luua ja võib hävitada ning teda ei suuda mõjutada miski, ka see, kui lugejad tema otsustega päri pole. No kes Fandorini fännidest ei tahaks saada lisa nendele kuraditosinale raamatule, kus too... vaat Erast Petrovitši titleerimisega jääb siinkohal hätta, ütleme, et Venemaa ajaloo suurim kuritegudeavastaja... maailma paremaks muudab. Kusjuures maailm muutub paremaks nii läbi Fandorini tegude, kui ka tegudest lugemise, sest antud teosed on midagi enamat kui krimilood, pigem krimitaustaga ülevaated Venemaa kultuurist, ajaloost ja olemusest, lühipõigetega Jaapani kultuuri ja olemusse.

Fandorini luigelul algab sellest, et tal tõmmatakse nahk üle kõrvade. Mängitakse puhtalt üle, tehes temast kaudse kaasosalise atendaadis. Kuna säärane häbematus ei saa jääda karistuseta, siirdub Fandorin Bakuusse, Venamaa toonasesse rikkaimasse linna, kus voolas nafta ja hõljus must suits.

Tea, kuivõrd on punastel revolutsionääridel, kellega Fandorin ses raamatus kokku läheb, ühist Jossif Stalini kambaga, mis samuti Bakuus tegutses, kuigi raamatusündmustest varem. Igatahes on sotsialistid üks paras röövlijõuk, salakaval ja tark, nagu selgub.

Kõik kulgeb Fandorini plaanide järgi, ent siiski on üks aga – kas ei mängita taas malepartiid, kus tema on pelk malend.

Huvitav, kas Akuninil endal pole kahju Fandorini saagale joont alla tõmmata? Teinekord ju hakkab kirjanikel kripeldama ja nad taaselustavad oma kangelased või lähevad ajas tagasi ning lisavad saaga algusesse või keskele tagantjärele mõne stoori. Samas kahtlane, sest Akunin on seni olnud järjekindel. Kui ütles, et nunn Pelagiaga on kõik, siis ongi. Kahjuks. Ent lootus sureb viimasena. Ehk ärkavad nii Pelagia kui Fandorin moel või teisel taas ellu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles