Kuidas taasavastada Inkade varemetelinna

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Esialgu sai antud raamatut lehitsetud kõhklevalt – no mida seal Machu Picchu, Inkade iidse linna, leidmise kohta ikka uut kõneldakse. Aga selgus, et kõnelda on küll ja veel. Isegi uut ka neile, kes maade ja paikade avastamistest hulgakaupa ja suurel kiirusel on lugenud, lisaks huvitavat, värvikat ja huumoorikat.

Mark Adams, seiklusreiside ajakirja ajakirjanik, kes tegelikult polnud matkamises kõige pädevam, otsustas jalad kõhu alt välja võtta ning teha läbi sada aastat tagasi toimunud Yale ülikooli õppejõu Hiram Bingham III kuulsa reisi, mis päädis legendaarse Peruu varemetelinna Machu Picchu avastamisega.

Raamatus jooksevadki paralleelselt kolm liini: inkade ajalugu, millele Hispaania konkistadoorid lõpu tegid, Binghami elusaaga ning Adamsi rännak. Kusjuures kolm lugu on pandud omavahel lahedalt põimuma.

Ent kolmel põhilool on veel harulood: kirjeldatakse eelmise sajandi alguse maadeavastamishullust; Peruud kui sellist koos oma metsiku ja metsikult ilusa looduse ja laheda rahvaga; elukutseliste matkajate ja reisijuhtide olemust ja elu ja filosoofiat... Igal harulool on oma harulood ja nõnda ongi kokku saadud hea raamat, mis – seda tasub veelkord rõhutada – on suurepäraselt ja loetavalt kirjutatud.

Ah jaa... «Machu Picchu juurest paremale» on raamatusarja Imeline Ajalugu avateos. Kui sari samas rütmis jätkab, siis hurraa!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles