Reformierakonna juhatuse koosolek

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatris NO99 toimus avalik lugemine «Reformierakonna juhatuse koosolek». Teater NO99 trupp kandis Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi juhendamisel esimest korda ette uue Eesti algupärandi.
Teatris NO99 toimus avalik lugemine «Reformierakonna juhatuse koosolek». Teater NO99 trupp kandis Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semperi juhendamisel esimest korda ette uue Eesti algupärandi. Foto: Andres Haabu

Algupärand

Kõik kokkulangevused reaalsete isikute ja sündmustega on juhuslikud
Esimene lugemine Teater NO99s
5. juunil 2012
(katkendid)



PUKK: Nii et hakkame tapma?

MICHAL: Muud võimalust ei ole. Meilt täielik eitus. Siis spinnime Meikari isiku peale. Küsime, miks ta varem ei tulnud. Kes ta selja taga on. Miks ta erakonna sees ei ole rääkinud.

PUKK: Kurat, ta on päris palju rääkinud.

MICHAL: On muidugi, aga juhatuses mitte, ja kellega on, nendega räägin ma ise üle. Ja ütleme, et uurime asja. Siis peaks korras olema. Asi on meie kätes. Kui me ise asja suureks ei aja, siis ei juhtu ka midagi hullu. Nädal aega mitte keegi kusagil piuksu ei tee. Intervjuud mõtleme enne läbi, mida vastata, aga Twitteris ei säutsu, Facebookis ei laigi.

PUKK: Rain...

Seda nime valjusti välja ei öelda. Teda katkestatakse kiirelt.

MICHAL: Rain muidugi. Aga teised. Okei. Asjad selged? Tapame teemat. Koduleht ja blogid olgu vait. Kommenteerivad mina, Lillo, eks Ansip peab ka midagi ütlema. Esialgu kõik. Lang võiks midagi iroonilist välja mõelda. Paet, Pentus ja teised olgu vait, asjast rääkimine jätab mulje, et neil on sellega midagi pistmist. Lillol heliseb paela otsas rippuv telefon. Mis see on?

Lillo vaatab telefoni.

LILLO: Ma ei tea. Võõras number.

MICHAL: Lülita välja.

Lillo proovib telefoni välja lülitada.

PUKK: Ühe spinni võiks veel teha.

MICHAL: Räägi.

PUKK: Ütleme, et oleme temas väga pettunud. Et erakond on teda palju aidanud, muretsesime uue töökoha, te olite isiklikud sõbrad või midagi.

MICHAL: Okei, väga hea. Noh, hakkame tegema. Lillo telefon heliseb ikka veel. Kuule, sa ei lülitanud välja?

LILLO: See ei lähe.

MICHAL: Võta siis vastu.

LILLO tõmbab käega läbi juuste, võtab vastu: Hallo!

MICHAL: Jõks ja Vaarik. See ongi! Jõks ja Vaarik. Tulebki uus partei. Oh, kurat küll.

LILLO paneb käe toru peale, ütleb Michalile: «Ringvaade». Kutsuvad saatesse.

MICHAL: Mine muidugi. Mina ei lähe kuhugi, sina lähed. Varjata ei tohi ennast.

Lillo räägib edasi. Tema parema ­oimukoha juurest hakkab allaminekuteed otsima üks higinire.

PUKK: Helistan Meikarile ka?

MICHAL: Mis sa ütled talle?

PUKK: Ma ei tea, räägin.

Michal on segaduses.

MICHAL: Mis mõttega?

Lillo paneb toru ära. Ta on elevil.

LILLO: Õhtul olen siis teles.

MICHAL: Paar ajakirjanikku peaks siia ka kutsuma. Lillole: Sul on ainult see särk?

LILLO uhkelt: Kodus on veel.

MICHAL: Las olla ainult see. Oled nüüd ajakirjanike ees ja õhtul teles sama särgiga, see näitab, et oled päev otsa pidanud selle jamaga tegelema, pole saanud särkigi vahetada. Rinnamärgi võiksid ka panna, näitab, et usaldad erakonda.

LILLO: Oravakujulise?

MICHAL: Lillo. Meil ainult orav ongi. Pöördub Puki poole. Pukk, sina aja paar inimest meediast kohale, teeme selle asja ära.

Lillo sikutab Michalit varrukast.

LILLO: Mul tuli «Ringvaatega» hea mõte.

MICHAL: Räägi.

LILLO: Ma ütlen, et Meikar on kibestunud, sest ta jäi riigikogust välja. Ja et tal on mingi rahaprobleemid. Midagi sellist, et «Raha puudumine teeb inimese kurjaks».

MICHAL: Päris hea. Kuulge, mehed, ma nüüd mõned nädalad ei saa enam sulas maksta. Kas keegi teab, kuidas pangakaarti tehakse?

Pukk on avanud arvuti. Tema muretu ilme asendub kiiresti ehmatuse ja ­õudusega. Ta vaatab telefoni pealt kella. Trenni täna enam ei jõua. Ta saab vihaseks.

PUKK: Asi on suureks läinud. Delfi on asja täis, tele helistab. Mingid räägivad juba erakorralistest valimistest. Vittu küll!

Michal võtab aeglaselt prillid eest. Hõõrub pöidla ja nimetissõrmega ninajuurt. Raske on olla pidevalt teistest ees. Lillo ja Pukk vaatavad teda. Õhus lendab kevade esimene kärbes.
***

PUKK: Ansip andis kommentaari. Ütleb, et ei usu, et sa seda tegid.

MICHAL: Noh, selleks, et ta ei peaks uskuma, ma olemas olengi.

Kuna Michal on liiga kaugel, lööb Pukk iseendale patsi. Kuid pilk arvutiekraanile purustab kohe illusiooni, et hea juhus on olemas.

PUKK: Ansip räägib edasi.

MICHAL: Noh?

PUKK: Ta ei usu, et sa tegid seda telefoni teel, sest kõiki telefone kuulatakse pealt.

MICHAL: Oijah. Nojah. Vanal sportlasel tõmbas õhu jälle kinni. Rääkis mu põhimõtteliselt sisse. Spinni see selle peale, et ühiskonnas on üleüldine hirm pealtkuulamiste ees ja see ei ole normaalne.

Pukk hüppab tooli pealt üles, ta hoiab kahe käega peast kinni.

PUKK: Ansip muudkui räägib!

Michal vaatab taeva poole, tema käed on krampis.

MICHAL: Aaarghh!

Pukk kisub oma kollast lipsu kaelast.

PUKK: Ütleb, et selline rahastamine ongi tegelik olukord.

Michal tõmbab Puki enda juurde ja räägib temaga kiirelt – nagu räägib õpetaja üle käte läinud lapsega.

MICHAL: Ma räägin sulle nüüd maastikust. On mäed ja on orud. See, kes on mäe peal, temal on eelis. Ja kes on orus, tema on punases. Praegu on Meikar mäe peal. Ta on märter. Meid tahavad aga kõik kottida. Pinnas meie kottimiseks on väga soodne. Ansipi pärast. Selletõttu oleme meie orus. Mis me tegema peame? Meikari alla orgu saama ja ise mäe peale tõusma. Mis selleks vaja on? Spinnida Meikari peale. Spinnida, spinnida, spinnida. Ütle, et Meikar on Kilgilt raha saanud ja on seetõttu ebausaldusväärne. Ütle, et see on valimisvõitlus. Küsi, miks ta tegelikult sellest räägib? Kurat, ma loodan, et sa meie noortekogu panid juba kommima. Kui see kõik ei aita, pööra naljaks või vii absurdini.

Pukile tuleb sõnum.

PUKK: See on Kukk. Meikar tuleb juhatuse koosolekule.

MICHAL: Tulgu. Väga hea. Kolmene spinn. Pange ta ütlema, et ta sai Kilgi käest raha. Teiseks: et poliitikat saab osta. Kolmandaks: et ta ei mäleta, kellega ta erakonna seest on rääkinud. Mõistate? Siis saame öelda, et Meikar ütles, et on isiklikult saanud raha, on seda varjanud ja mitte deklareerinud, et ta ei mäleta, mida ja kellele ta on rääkinud, ning et ta väidab, et kogu Eesti poliitika on ostetav. Noh, põhimõtteliselt mees, kes räägib tõtt. Selge? Ja võtame esimese teema peale rahuliku mehe, seda las paneb Jüri, tal on sportlase närv: aeglaselt sõuab, kaugele jõuab. Siis hüsteerik, see on muidugi Igor, ehmatab kuti võib-olla ära. Ja mingi sõber võiks ka olla. Kes need Meikari sõbrad on? Pane äkki Viks. Ta tahab ennast kogu aeg tõestada.

PUKK: Okei.

LILLO: Kuule, sa ütlesid enne veel ühte asja.

MICHAL: Mida?

LILLO: Et võib-olla on selle taga keegi omade seast.

MICHAL: Ütlesin. Näe, tuleb. Pane särk eest kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles