Juhtkiri: populaarseim on Reformierakond

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino

Reformierakond on suurima toetusega erakond juba maikuisest küsitlusest alates. Taas on populaarsust juurde kogunud ka sotsid, kes seekordse Postimehe ja BNSi tellitud küsitluse järgi läksid EKREst ette.

Mitmed küsitlused järjest osutavad, et niinimetatud väärtuskonflikt läheb eriti korda noortele. Kuni 35-aastaste kodanike hulgas on sotsidel toetust peaaegu kolmandik ehk sel kuul veidi enam kui Reformierakonnal. Kujuteldavas noorteparlamendis oleks koalitsiooni juhtoinas emb-kumb neist. 35–49-aastaste valitud parlamendis aga EKRE või Reformierakond.

Toetus kolmele opositsioonierakonnale kokku on ka septembri küsitluse järgi veidi suurem kui toetus koalitsioonierakondadele. Vahet vähendab koalitsiooni kasuks aga sotside ja IRLi mõnevõrra suurenenud toetusprotsent.

Jättes igakuised mõneprotsendilised kõikumised kõrvale, saame kuus parlamendierakonda jagada toetusprotsendi järgi kolme gruppi. Reformierakonna ja Keskerakonna toetus kõigub veerandi ümber. Sotsidel ja EKRE-l 15 protsendi kandis.

IRL on terve selle aasta olnud ohtlikult lähedal viieprotsendilisele valimiskünnisele. Nüüdse küsitluse järgi on samasuguses ohutsoonis ka Vabaerakond.

Vaatame eraldi neid kolme erakonda, mis end ise konservatiivseks nimetavad, ja jätame kõrvale arutelu sellest, kuhu võiks konservatiivsuse-liberaalsuse skaalal paigutada kasvõi Keskerakonna valijad. IRLi, Vabaerakonna ja EKRE toetus kokku on olnud alates eelmistest parlamendivalimistest (kevad 2015) umbes kolmandik. Kohe pärast valimisi langes IRLi toetus ja pikalt oli neist kolmest populaarseim Vabaerakond, mille populaarsus kõikus samas vahemikus, kus sel aastal EKRE-l ja sotsidel. EKRE on suutnud end toetusküsitluste järgi selgelt ettepoole mängida alles sel aastal.

Vabaerakondlased ise ütlevad, et küllap taastub toetus neile pärast kohalikke valimisi. Kuna nad neil valimistel oma nime all ei osale, ei saa nad muidugi ka oma nime all kaotada ega võita. Ja keegi ei saa neid pärast ei võitjateks ega kaotajateks kuulutada.

Nii IRLile kui EKRE-le on need valimised aga märgiline proovikivi. Eelmistel KOV valimistel jäi IRL häälte arvult üle Eesti kokku alla vaid Keskerakonnale. Valimised näitavad, mis on järele jäänud erakonna kohalike harude hiilgusest ja inimjõust. IRL võistleb nii oma praeguse üleriigilise reitingu kui eelneva tulemusega.

2013 olid EKREst olemas Rahvaliidu riismed ja üle Eesti kogusid nad vaid 1,3 protsenti häältest, jäädes toona populaarsuselt järgmistele – sotsidele – kümnekordselt alla. KOV valimised näitavad, kas EKRE on suutnud lisaks üleriigiliselt pildil olemisele üles ehitada kohalikud organisatsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles