Postimees 1939. aastal: õnnetus varitseb töötajat

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 21.08.1939
PM 21.08.1939 Foto: Digiteeritud eesti ajalehed / dea.nlib.ee

Töökaitseinspektsiooni suurem töökoorem langeb suvele, mil toimuvad laiaulatuslikud hooaja-tööd veskites ja põllumajanduslikkudes ettevõtetes.

Tööinspektsiooni tegevusest Ta r t u m a a l j a Ta r t u l i n n a s andis seletusi Tartu 5. jaoskonna töökaitseinspektor A. Lill, märkides järgmist:

Tänavu järelevalve teostamise raskuspunkt langes jahu- ja saeveskitele, kus polnud täidetud kõiki kehtivaid määrusi töö-tervishoiu ja tööõnnetuste vältimiseks. Soovida jätavad ruumid. Paljudes veskites on põrandad viletsas olukorras – katkised ja mädanenud. Nende väärnähete kõrvaldamiseks on tehtud korraldusi ja ühtlasi hoiatatud tööstuste omanikke, et vastasel korral suletakse nende ettevõte. Suurem osa valdajaid on hoiatusi tähele pannud ja vead kõrvaldanud. Kuid on neid, kes ei reageeri korraldustele.

Niisugusel korral on tulnud tarvitusele võtta resoluutsemad abinõud – katkestada töö. Viimaste kuude jooksul on tulnud sulgeda üle 10 veski täielikult või osaliselt, sest neis ilmnes puudusi, mis iga silmapilk oleksid võinud ohustada töölise ja omaniku elu.

Mis puutub töö-tervis-hoidlikku ossa, siis see jätab väga palju soovida. Kõige suurema pahena esineb liigne tolm, eriti maaveskites. Kuigi jahutolm pole väga ohtlik inimese tervisele, tuleb siiski püüda seda vähendada võimaluse piirides. Selle küsimuse lahendamiseks on kavatsus kutsuda kokku veskipidajate koosolek.

21.08.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles