Taavi Minnik: Yana Toom, teeseen ja Trump (15)

Taavi Minnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saade Vesti Nedeli
Saade Vesti Nedeli Foto: Kuvatõmmis Youtube´i videost

Reedel oli mõnelgi putinistil nägu, nagu Donald Trumpi polekski valitud Ühendriikide presidendiks. Vaevalt et seda niivõrd Kremlis endas oodati, kuid vähemalt Kremli kontrollitud riigimeedia õhutas ägedalt ootusi – Trumpilt ei oodatud ei rohkem ega vähem kui Venemaa suureks tegemist. Trumpi valimisvõidu puhul kõlisesid möödunud aasta novembris riigiduumas pokaalid ja voolas šampanja. Ees seisavad veel presidendivalimised Prantsusmaal ning Vene propaganda fännidele jääb veel vähemalt kuu lõpuni mingi lootus, et võidab Marinotška Le Pen, kes Venemaa jälle põlvilt tõstab.

Huvitava metamorfoosi tegi möödunud nädalal läbi ka mitu Keskerakonna liiget, kes veel mõni aeg tagasi hoidsid Ameerika presidendivalimistel pöialt Donald Trumpile ja rääkisid õhinal, kuidas Trump erinevalt Barack Obamast (kes reedeses olukorras oleks Tomahawkide väljasaatmise asemel helistanud Putinile ja Lavrovile ja avaldanud sügavat muret ning poole aasta pärast meenutanuks veel kogu maailmale, kuidas ta Assadi keemiarelvadega seoses sügavat muret avaldas) mõistab suurepäraselt Venemaad ning kuidas nüüd ootavat kogu maailma, sealhulgas Balti riike, ees rahvusvahelistele suhetele uue formaadi andmine. Loomulikult sellise formaadi, milles arvestataks Venemaa suuruse ja tema eriliste huvidega.

Reedel teatas Vladimir Velman, kes veel mõni aeg tagasi hõiskas Stolitsas, et tänu Trumpi võidule ja Tillersoni määramisele riigisekretäriks pääsevad Vene-Ameerika suhted tupikust, kuhu need on ajanud Barack Obama ebaratsionaalne poliitika, et Ameerika presidendi Donald Trumpi näol on tegemist «ebaadekvaatse inimesega». Keskerakondlasest Euroopa Parlamendi liiget Yana Toomi vaevas reedel pärast Ameerika raketilööki Assadi vägedele üldse mingi kummaline berserkeri raev.

Velman ja Toom kuuluvad põlvkonda, kelle elus on olnud aegu, mil jõuti ehitada kommunismi, vaadata telekast Kašpirovski seanssi, kasvatada aknalaual teeseent ning käia kirikus. Viimase aasta jooksul on jõutud toetada Savisaart, kõlistada pokaale Trumpi valimisvõidu puhul, siis toetada tänaseks keskerakondlaste poolt sootuks ära unustatud Savisaare – kellele terve praegune keskerakondlik Olümpos võlgneb oma senise poliitilise karjääri – asemel juba Ratast, keda veel mõni kuu tagasi süüdistati Keskerakonna paadikese kõigutamises ja teistes surmapattudes, ning needa veel hiljuti jumaldatud Trumpi maapõhja.

Kui kunagi peaks Putini asemel olema Venemaa presidendiks Navalnõi, kiidab sama seltskond Navalnõid, kui Sidorov, siis Sidorovit, kui Ivanov, siis Ivanovi. Neile, kes julgeksid Navalnõid või Sidorovit või Ivanovi kritiseerida, hüppaks see kamp kõrri nagu praegu Putini vastastele ning tembeldaks nad lollideks, anglosakside agentideks või midagi muud seesugust.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles