Ülo Vihma: sirbi ja vasara liit (1)

Ülo Vihma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

«Aktuaalse kaamera» 26. jaanuari uudis: Võrus lõid keskerakondlased Savisaare toetuseks kohalikeks valimisteks oma valimisliidu Põliskeskerakondlased.

Koosolekust oli ka videolõike. Kõik oli nagu tavaliselt ikka sellistel koosolekutel, ringi käis ka kirjutusalus koos pastakaga ilmselt osalejate registreerimiseks. Äkki välgatas kaadris selle kirjutusaluse tagakülg, millel oli ümmargune logo – punasega ääristatud musta keskosa keskel olid valge sirp ja vasar!

Ma ei uskunud oma silmi. Kuid meil on nüüd võimalik telesaateid järelvaadata. Kerisin filmi tagasi ja peatasin sellel kohal – mu silmad ei olnud mind petnud.

Sellised väikesed detailid meie igapäevaelus jäävad enamasti laiema avalikkuse tähelepanu alt välja. Minagi oleksin seda pidanud vaid väikesed nostalgiliseks veidruseks, logo punane värb oli ka üsna luitunud. Aga enne seda olin ma näinud Nõmme linnosa valitsuse tulevast maja, mille ümberehitus on kohe-kohe lõppemas. Selle  Valdeku tänaval asuv endise vene kooli otsustas keskerakondlik linnavalitsus ümber ehitada linnaosavalitsuse ja sotsiaalkeskuse ühishooneks.

Nõmme Sõnumites kirjutati juba 2012 aastal sellest otsusest. Lehest võis lugeda, et hoone Valdeku tänava äärne fassaad on rikkaliku dekooriga, mis korrastatakse ja säilitatakse. Samuti väärivat säilitamist hoovipoolses küljes hoone tiibade otstes paiknev raamistik ning stalinistlik ornamentika.

2015. aastal kirjutas Nõmme sõnumites tollane linnaosa vanem Tiit Terik, et kunagise koolimaja stalinistliku arhitektuuriga peahoone saab uue sisu.

Tallinnas on üsna mitmeid stalinistliku arhitektuuri ja dekooriga elumaju Pelgulinnas, Koplis, Kristiines, Uues Maailmas ja mujal, mis on kenast korda tehtud. Kaunid pärgornamendid ja vanikud, esiletoodud aknasillused jm. puhtdekoratiivsed detailid lisavad hoonetele atraktiivsust.  Kui aga Valdeku hoone hiljuti  tellingutes vabanes, selgus, et stalinistliku arhitektuuri rikkaliku dekoori hulgas on ka  nõukogude võimu sümbolid  - õuepoolses küljes viisnurk ja peafassaadi kohal frontoonil samuti viisnurk ning lipud leekiva tõrviku ning viisnurgaga, millel vene tähed VLKSM – see oli komsomoli nimetus ja sümboolika.

Sellist sovjeetlike sümbolite esinemist keskerakondlike algatuste juures poleks ma 2017 aastal Eesti Vabariigis küll oodanud. Kujutage ette kui Tallinnas oleks hitleristlikus  stiilis hoone, mis muinsuskaitselistel kaalutlustel oleks renoveeritud koos svastika ja muu hitlerjuugendliku dekooriga. Kas sinna asuks siis Riigikantselei või Tallinna linnavalitsus?  Ilmselgelt mitte. Aga nõukogude sümbolid miskipärast sobivad Eesti Vabariigi haldusasutuste seinu ja fassaade ehtima.

Meil on teisigi muinsuskaitsealuseid nõukogude dekooriga  ühiskondlikke hooneid, nagu Vene Kultuuri Keskus Tallinnas või Kohtla-Järve kultuurimaja, kuid need pole valitsushooned. See on põhimõtteline erinevus. Hooned, kus asuvad riigiasutused, pole pelgalt kultuuri (ajaloo) mälestised vaid ka riigivõimu sümbolid, milles peegeldub selle nägu ja tegu. Nii ei saa ma lõpuni uskuda Tiit Teriku väidet, et Valdeku kooli stalinistlik vorm saab uue sisu. Minu jalg tõrguks astuma üle selle maja läve, isegi kui mul oleks vaja oma linnaosa valitsuselt mingit teenust või paberit. Ma võiksin paluda ametnikul minuga läbi akna suhelda või tulla hoopis õue, aga vaevalt keegi seda teeks. Nii et peaksin vist oma armsalt Nõmmelt ära kolima. Loodan, et asjad ei lähe nii hulluks, et peaksin ühel päeval Eesti riigist ära kolima. 

Foto: Ülo Vihma.
Foto: Ülo Vihma. Foto: Ülo Vihma
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles