Postimees 1931. aastal: kolmiksõja algus Mandshuurias? Ameerika astub vahele?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilisemast sõjast: pärast Teist maailmasõda Nõukogude sõjasaagiks langenud tankid Mandžuurias.
Hilisemast sõjast: pärast Teist maailmasõda Nõukogude sõjasaagiks langenud tankid Mandžuurias. Foto: SCANPIX

Tokiost, 6. nov. Jaapani sõjaministeerium teatab ametlikult, et võitlustes Mandshuuria raudteesilla pärast Nonni jõel on 15 jaapanlast surma saanud. Teadaandes öeldakse, et Jaapani väed on lõksu meelitanud Hiina kindral Matschang Shen.

Teatatakse veel, et strateegilised punktid jõe põhjapoolsel kaldal on okupeeritud, et hiinlaste tulistamine Jaapani vägesid ei takistaks silla parandamisel.

Shanghaist teatatakse nende võitluste kohta, et mõni miil Angantschist lõuna pool on tekkinud Hiina ja Jaapani vägede vahel ägedad lahingud Nonni jõe raudteesilla pärast. Hiina vägesid olevat seal 1000 meest.

Hiljem teatatakse, et löödud Hiina väed on korratult taganemas. Hiina-Jaapani vahekorra tõsidust suurendab asjaolu, et võitlused Nonni jõel on Nõukogude Vene mõjupiirkonna lähedal. Võitlusi peetakse 50 km kaugusel Ida-Hiina raudtee piirkonnast, mis teatavasti seisab Hiina ja Vene ühise kontrolli all.

Uute võitluste puhul on Ameerika Ühisriikide valitsus oma esindajatele Kauge-Idas annud uusi juhtööre. Ameerika esindajad Tokios ja Nankingis peavad Hiina ja Jaapani valitsusele seletama, et võitluste jatkamine Mandshuurias raskendab selletagi väga tõsist seisukorda. Ühisriikide suursaadik Tokios esitas Jaapani välisministrile märgukirja, mille sisu on otsustatud mitte avaldada.

7.11.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles