Fatima Sadiqi: ISISe hävitamises mängivad olulist rolli naised (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurdi naissõdurid
Kurdi naissõdurid Foto: SCANPIX

On paljuütlev, et naised on tihedalt seotud Islamiriigi tõusu ja langusega. ISISe argpükslik jeziidi naiste massimõrv Iraagis ja Süürias aitas neil kaardile pääseda, kuid selle langus on osaliselt toimunud tänu eesliinil võitlevatele kurdi naistele, kirjutab Maroko Fezi Ülikooli lingvistika ja soouuringute professor Fatima Sadiqi.

Sellises olukorra käigus on lihtne näha lihtsat kättemaksulugu, kuid sügavam uurimine näitab ISISe ideoloogias naiste fundamentaalsele rollile ning nende tulevasele osale ISISe lõpplahenduses.

Kui ISIS 2014. aastal enda välja kuulutatud kalifaadi rajamiseks territooriume üle võttis, tahtis see korraldada näitemängu, mida ülejäänud maailm ignoreerida ei saaks. Seetõttu kasutas organisatsioon abinõuna massilisi inimrööve, mõrvamist, vägistamist ja naiste orjastamist – eriti jeziidi vähemuste seas. ISISe jõhkrus oma naisvangide vastu pidi vaenlast alandama ning saatma sõnumi kõigile neile, kes ei järgi nende äärmuslikku radikaalset arusaama islamist.

2016. aasta jaanuaris ja veebruaris intervjueeris organisatsioon Human Rights Watch 15 jeziidi naist ja tüdrukut ning 21 sunni-moslemi araablasest naist, kel õnnestus ISISe eest põgeneda. Enamik neist veetis vangistuses rohkem kui aasta ning nad ütlesid, et neid sunniti usku vahetama (kui nad ei olnud moslemid), neid orjastati, vägistati süsteemselt – mõnikord mitme džihadistliku võitleja poolt – ning neid osteti ja müüdi.

Kõike meeldejäävam pilt Süüria linna Manbij vabastamisest oli see, kuidas naised põletasid burkasid ja mõistsid avalikult hukka ISISe jõledused.

Nende naiste traagilised lood viitavad sellele, et ISISe pseudoriik ehitati üles naiste täielikule ikestusele, ning sellele, et rühmitus on tõesti sagedasti loonud jõhkrat misogüünset propagandat oma ideoloogia väljendamiseks ja edendamiseks.

ISIS on institutsionaliseerinud füüsilise ja psühholoogilise vägivalla naiste vastu läbi fatwase (religioossed määrused), mille on välja andnud nende vanemideoloogid. Mis veel hullem, see praktika on eksporditud ka teistesse äärmuslikesse rühmitustesse, nagu näiteks Boko Haramisse Lääne-Aafrikas, kes vandus ISISele truudust juba 2015. aasta alguses.

Rühmituse ideoloogia nõuab naiste tsiviilõiguste «kustutamist» ning nende täielikku allumist perekonnastruktuurile ja seda kontrollivatele meestele. Naise elu heakskiidetud käik on jääda koju ja kasvatada riigi jaoks võitlema noori džihadiste. Naised, kes astuvad naise ja ema ideaalrolli piiridest üle väljaspool perekonda autonoomiat või eneseväljendusvõimalusi otsides, saavad rangelt karistatud.

Kõik see põhineb islamiseaduse vääral tõlgendusel, mis iseenesestmõistetavalt kehtib veel vaid perekonnaseaduse domeenis. Selles kontekstis on naisi vaja valitsevat ideoloogiat üleval hoidva fatwase õigustamiseks, kuid vajadusel on nad ka kasulikud patuoinastena.

Kurdi naissõdurid

Sellisel taustal on eriti irooniline näha kurdi naissõdureid Süürias ja Iraagis USA  juhitud koalitsiooni eesrindel ISISe vastu võitlemas. Hiljutised sõjaväeoperatsioonid on taas saavutanud kontrolli piirkondades, mis on kaua olnud ISISe võimu all – sealhulgas alad Mosulist lõunas, mis on rühmituse pealinnaks Iraagis. Nende võitude naisi täis pildid on vastumürgiks ISISe propagandale ning julgustavad rohkem naisi rühmituse ideoloogilise ettekirjutuste vastu seisma. Sõnum paistab levivat.

Manbij naine põletamas niqabi. Foto: Scanpix
Manbij naine põletamas niqabi. Foto: Scanpix Foto: RODI SAID/REUTERS

Kui ISISe haare territooriumi üle nõrgeneb, väheneb kontroll ka naiste üle. Kõike meeldejäävam pilt Süüria linna Manbij vabastamisest oli see, kuidas naised põletasid burkasid ja mõistsid avalikult hukka ISISe jõledused.

Need võimsad sümboolsed tegevused hakkavad omama nii lühi-, kui pikaaegseid mõjusid. Lähitulevikus on need naiste autonoomia avalik kinnitus, sest pärast nii pikka propagandat ja jõhkrust ei uskunud piirkonna inimesed, et selline käitumine on veel võimalik. Pikemas perspektiivis on pildid sellest, kuidas naised vangistavad ja tapavad ISISe võitlejaid rühmituse esimeseks kirstunaelaks, sest organisatsioon on rajatud naiseliku alaväärsuse väärale põhimõttele.

Kuna ISIS asetas naised oma ideoloogia keskmesse, on naised sellele märkimisväärne peidetud oht. Esindades oma isiklikke huve ISISe ettekirjutuste vastu meenutavad kontrolli alt pääsenud naised maailmale, et rühmitus on islami universaalsed väärtused kaaperdanud ning selle õpetusi moonutanud.

On igati sobiv, et tugevad ja julged naised aitavad alistada rühmitust, mille asutamise aluseks on naiste vägivaldne allutamine. Naiste osa pigem võitlejatena kui mõnes muus rollis on see, mis tagab, et ISISe tõekspidamised otse tagasi lükatakse, sealhulgas eriti selle surmava patriarhaadi kaubamärk.


Copyright: Project Syndicate, 2016.

www.project-syndicate.org

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles