Postimees 1991. aastal: sõjaveteranid vallutasid lossiplatsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee veteranid.
Punaarmee veteranid. Foto: AFP / Scanpix

Tallinna rahvaürituste viimase aja lemmikplats Toompea lossi esine täitus eile hommikul taas. Tõnismäelt igavese tule juurest sammusid ordenite kõlinal Toompeale töö- ja sõjaveteranid. Isegi ratastoolis ja karkudega tuldi tagasi nõudma oma kaotatud õigusi ning paluma sotsiaalset kaitset.

Toompeal rivistuti distsiplineeritult kahte viirgu ning lehvitati plakateid. Tekstid olid rahulikud: veteranidele tasuta kortereid, rahvasaadikud, tulge veteranidega kohtuma, Savisaare valitsus on meid nälgima pannud, andke meile võidupüha tagasi jne.

Istungile saabuvaid rahvasaadikuid võeti astu kas ovatsioonitormiga (svoi) või häbi-häbi-hüüetega. Tugeva sõnalise «kitli» sai «Ogonjoki» Balti korrespondent Dmitri Klenski, keda omaks ei peetud.

Kell 10 algas ametlik osa, selle avas Adolf Miigur. Selgus ka, millele on miiting pühendatud: fašistliku Saksamaa röövelliku kallaletungi 50. aastapäevale.

Pärast miitingu avamist tulid miitingulistega kohtuma koos vene rahvasaadikutega Marju Lauristin ja Indrek Toome. Nad võeti piiramisrõngasse ja olid sunnitud astuma viljatusse diskussiooni koos arvukate karjujatega. Õnneks kindral Aksinin ja Aleksandr Gussev tõrjusid kõige aktiivsemad piirajad eemale.

21.06.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles