Ahto Lobjakas: Euroopa okastraadist tekk (1)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Laura Oks

Euroopa Liidu ja Türgi lepe põgenikevoolu blokeerimiseks rajaneb mittetoimivatel eeldustel ning ebarealistlikel ootustel. Ometi on see tänase Euroopa ainus lootus. See on masendav mõte: säästmaks piskut sellest, mis ta on, on EL valmis kauplema vanakuradi endaga.

Brüsseli lepe on väga kauge kaja «sõprade ringist», kümne aasta taguse Euroopa Komisjoni juhi Romano Prodi välispoliitikadoktriinist. Praegune doktriin püüab paradiisi vee peal hoida põrguringide keskel.

ELi münchhausenliku manöövri südames on Kreeka, mis aastaga on loobunud Syriza võimule toonud ideaalidest. ELi ametnikud töötavad palehigis Kreeka asüüliseadusandluse kallal seadustamaks praktiliselt kõigi Türgist saabuvate paadipõgenike tagasisaatmine. 28. märtsist alates hakkavad protseduurile inimlikku nägu andma 4000 ametnikku, piirivalvurit ja politseinikku ülejäänud EList. Türgi on hinnatud sõjapõgenikele turvaliseks asukohaks, edasiliikujate asüüliõigus piiratakse Kreekaga, viimane omakorda võetakse seadusemuudatustega praktiliselt ära.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles