Mida arvavad erinevad riigid Junckeri uuest pagulaste jaotamise plaanist?

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon ärgitas täna Euroopa riikide liidreid elama vastavalt kohustustele ja ootustele, mis neil lasuvad, ent sisserändest mõjutatud riikidel on mitmeid eriarvamusi Euroopa Komisjoni pagulaste jaotamise plaanide suhtes.

Rootsi

Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Stefan Löfven rääkis ajakirjanikele, et toetab jätkuvalt Euroopa pagulaspoliitika reformimist. «Kõik riigid peavad põgenike aitamisel võtma täie vastutuse,» sõnas ta.

Kõigile Süüria põgenikele ukse avanud Rootsi toetab Junckeri esitletud plaane ja pagulaste vastuvõtmisel tõrkuvad riigid on Rootsi ajakirjanduses küllalt halvas kirjas.

Saksamaa

Foto: SCANPIX

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles täna, et Saksamaa peab õppima oma vigadest ja ei tohi uusi saabujaid sõjajärgse perioodi eeskujul võõrtöölisteks sildistada ega näidata seeläbi, et tegu ei ole alaliste elanikega. Paljud põgenikud saavad tulevikus meie riigi uuteks kodanikeks ütles ta ning rõhutas, et nende integreerimisega tuleb tegeleda saabumishetkest alates. 

«Kui palju raha peab Saksamaa põgenikele välja käima? Liidumaad tülitsevad aritmeetilise keskmise pärast. Merkeli arvud neid ei veena,» kirjutab ajaleht Die Zeit juhtkirjas pealkirjaga «Merkeli auklik asüüliplaan».

«Viimastel päevadel on palju raha üle arutatud. Merkel ja tema koalitsioonipartnerid otsustasid ööl vastu esmaspäeva, et järgmiseks aastaks eraldatakse kolm miljardit eurot rohkem. Liidumaad peavad seega kolm miljardit ära jagama. See on kolm korda rohkem kui tänavu. Liidumaad leiavad aga, et seda on liiga vähe.»

Suurbritannia

Foto: DAVID MOIR/REUTERS

Peaminister David Cameroni kabineti kõneisik teatas, et Suurbritannia kasutab jätkuvalt oma võimalust keelduda Euroopa Liidu poolsetest immigratsioonipoliitika alastest ettekirjutustest:

«Ühendkuningriik juba täidab oma rolli ja Süüria pagulaskriisi ohjeldamisel oleme me rahaliselt üks juhtivaid toetajaid. Ümberpaigutamise küsimustes oleme oma seisukoha juba selgeks teinud – meie keskendume ümberasustamisele.

Me oleme juba kinnitanud, et võtame lähiaastatel vastu 20 000 pagulast lisaks neile tuhandetele, keda me juba vastu võtma valmistume.

Taani

Foto: SCANPIX

Taani valitsuserakond Venstre kinnitas, et ei taha osaleda Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kohustuslikus 160 000 pagulase ümberpaigutamise plaanis ning detsembri alguses korraldatakse riigis sel teemal referendum. Taanil on vastavalt ELiga liitumise alusleppele õigus sise- ja justiitsküsimustes kohustuslike plaanide täitmisest keelduda.

«On ilmselge, et on tarvis ühist Euroopa lahendust ja need inimesed on vaja paremini ära jaotada. Sellegipoolest, Taani on oma õiglase osa koormast juba kanda võtnud ja teeb seda ka edaspidi. Me ei huvitu kvootidest,» kinnitas ajalehele Jyllands-Posten Venstre kõneisik Jakob Ellemann-Jensen. Ta kinnitas, et Taani kasutab oma õigusi ELis ning Taani immigratsioonipoliitika jääb ka edaspidi Taani teha.

Türgi

Foto: SCANPIX

Briti ajaleht Guardian avaldas Türgi peaministri Ahmet Davutoglu arvamusloo, kus ta teatas, et Türgi panuse kõrval on lääne reaktsioon muutnud koorma jagamise tähendusetuks sõnakõlksuks.

Davutoglu kritiseeris ka Ungarit religiooni oma immigratsioonivastasesse poliitikasse segamise pärast – Ungari peaminister Viktor Orban ütles möödunud nädalal, et kriis ohustab Euroopa kristlikku identiteeti.

«Hääled, mis nõuavad rohkem müüre ja okastraati, on kogunud jõudu. Mõned Euroopa liidrid kasutavad isegi kristlust argumendina vajupaigataotlejate eemale hoidmiseks,» kirjutas ta. Peaminister rõhutas, et Türgi rahvas on teinud suuri ohverdusi enam kui kahe miljoni süürlase ja iraaklase vastuvõtmiseks ning saanud sedasi puhvriks, mis peatab suure osa inimmassist.

ELi riigid võtavad seevastu globaalses plaanis vastu naeruväärselt vähe põgenikke. Radikaalsetel poliitikutel ei tohi lasta eurooplastel pead tegelikkuse eest liiva alla peita, tuleb tegutseda, kirjutas ta.

Ungari

Foto: SCANPIX

Ungari peaminister Viktor Orban on kinnitanud, et ei lase toimuda oma riigi sunniviisilisel kultuurilisel ja etnilisel muutmisel ehk siis tema massiliselt pagulasi vastu võtma ei hakka. 

Ungari ajalehed keskenduvad Junckeri plaani asemel suuresti riigis toimuvale – politsei ja sisserändajate vastasseisule. Politsei korraldustele mittealluvate inimeste vastu kasutatakse pisargaasi, kirjutab ajaleht Hungary Today.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles