Arko Olesk: koerte ja mullaga haiguste vastu

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Teadlased proovisid Eesti lapsi uurides saada kinnitust hüpoteesile, et paljude haiguste, teiste seas laste suhkurtõve sagenemine võib olla seotud meie elukeskkonna muutumisega liialt steriilseks.

Igast 100 000st alla 15-aastasest lapsest haigestub Soomes esimese tüübi diabeeti igal aastal 60, Eestis 30 ja Venemaa Karjalas 10–15 last. «Selles väikses geograafilises regioonis erineb esinemissagedus tõesti ligi kuus korda,» tõdeb Tartu Ülikooli pediaatria professor ja TÜ kliinikumi lastekliiniku juhataja Vallo Tillmann.

Seejuures tormab Eesti kiirelt Soomele lähemale. «Euroopas suureneb selle haiguse esinemissagedus keskmiselt kolm-neli protsenti aastas,» lisab ta. «Aga kui me vaatasime Eesti viimast seitset aastat ja võrdlesime seda eelnenud kaheksa-aastase perioodiga, nägime, et aastane tõus on olnud kuni kaheksa protsenti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles