Argo Ideon: Teid rööviti? Ei, aidati!

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver pole ­ainus välismaalane, kes on vägivaldselt üle piiri Venemaale viidud ning trellide taha kohut ootama pistetud. Juba mitu kuud istub Venemaal kinni Ukraina naislendur Nadija Savtšenko, kelle lugu – ehkki päris otsest paralleeli tõmmata ei saa – pole sugugi vähem hämmastav.

Separatistid võtsid vanemleitnant Savtšenko vangi 17. juunil Ukrainas Luganski oblastis. Soomukite kolonn, milles ta sõitis, langes varitsuse ohvriks. Juulis sai teatavaks, et Savtšenko istub Venemaal Voroneži oblasti vanglas.

Savtšenko advokaat esitas juulis Vene võimudele kuriteoavalduse, milles kirjutas, et 23. juunil viisid tundmatud isikud korduvalt sõidukit vahetades naise, kott pähe tõmmatud, Luganskist Voroneži, vältides teel mõlema riigi piiripunkte. Juba Venemaal anti ta maanteel üle võimuesindajatele ning viidi Voroneži, kus ta majutati valve all hotelli ning kuulati nädalajagu iga päev üle. 30. juunil viidi naine sealt eeluurimisvanglasse, teda süüdistatakse Vene ajakirjanike tapmisele kaasaaitamises.

21. augustil vormistas Vene uurimiskomitee Voroneži oblasti eriti tähtsate asjade osakond määruse inimröövis kriminaalasja algatamisest keeldumiseks. Selles väidetakse, et Savtšenko tunnistused tema röövimise kohta Ukrainast Venemaale «ei leidnud kinnitust». Savtšenko võetud 23. juunil lihtsalt Venemaal Voroneži oblastis hääletajana juhusliku auto peale, edasi peatanud selle auto liikluspolitsei, kes leides, et sõjaväemundris Savtšenkol pole dokumente, kutsunud välja FSB töötajad.

Ta viidud uurimiskomiteesse ning järgmise päeva pärastlõunal toimetas üks juhtiv­ametnikest Savtšenko Euro hotelli, kus ta «elas üksi, igasuguse valveta ja võis iseseisvalt igal hetkel hotellist lahkuda». Hotelli pandud naine enda soovil ning Vene siseministeeriumile alluvad ametnikud lihtsalt «aitasid teda».

Seda, millal, kus ja kuidas Nadija Savtšenko Vene piiri ületas, «ei õnnestunud välja selgitada». Teda transportinud isikud ei sooritanud mingit kuritegu. Ka Savtšenko ise pole andnud enda röövimise kohta valetunnistusi, leidis Vene uurimiskomitee, kuna «ta eksis heausklikult, pidades (kuue nimega loetelu) tegevust õigusvastaseks».

Seega Ukraina lennuväe piloot, vanemleitnant, Iraagi sõja veteran lihtsalt kogemata eksis, et teda on vastu tahtmist Venemaale viidud ja hoitakse seal kinni – tegelikult head inimesed hoopis aitasid. Ajas veidi segi – kellega seda ei juhtuks!

Advokaat Mark Feigin lootis, et Savtšenko võiks hiljutise Ukraina vaherahu järel vangide vahetuse käigus kodumaale naasta. Ent võta näpust. Hetkel hoitakse naist ilmselt Moskva kohtupsühhiaatriahaiglas, kus talle on määratud ekspertiis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles