István Bán: suhetes Ungariga pole midagi mäda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari aukonsul Tartus ja Lõuna-Eestis István Bán
Ungari aukonsul Tartus ja Lõuna-Eestis István Bán Foto: Ungari saatkond

Ungari saatkonna sulgemine on majanduslikult sunnitud samm suure riigivõlaga Ungari jaoks, kirjutab riigiaukonsul Tartus ja Lõuna-Eestis István Bán.

Ungari saatkonna sulgemine septembris on pannud paljud küsima, kas on midagi mäda kahe riigi vahelistes suhetes. Alates 1976. aastast Eestis elanud ungarlasena vastan kindlalt, et ei ole – suhted jätkuvad hoogsalt! Saatkonna sulgemine on majanduslikult sunnitud samm suure riigivõlaga Ungari riigile.

Ungari välismajanduse ministeeriumi kultuuridiplomaatia riigisekretär Monika Balatoni ütles augusti alguses Ungari ajakirjandusele, et saatkonna sulgemise sõnumi järel meediast kostma hakanud hirmud kahe riigi vaheliste suhete katkemisest on alusetud. Riigisekretär toonitas, et Ungari kohalolek Eestis on vajalik riikidevaheliste suhete ja eriti just kultuuri- ja haridusalase koostöö tõttu. Tallinnas tegutsev Ungari Instituut saab valitsuselt jõudu juurde, selle abiga tihendatakse kahe soome-ugri rahva keele- ja kultuurialast läbikäimist.

Monika Balatoni kinnitusel on Eesti oluline partner Ungari kultuuripärandi eest hoolitsemisel. Nii jätkab Ungari Instituut olulise keele-, kultuuri- ja teadussuhete baasina.

Monika Balatoni märkis samuti, et paljudel juhtudel ei ole riikide teaduse- ja kultuurialane koostöö seotud saatkonna otseste ülesannetega. Riik soovib oma diplomaatide võrku muuta ratsionaalsemaks ja luua efektiivsema süsteemi. See puudutab ka Tallinna, kus saatkond ja Ungari Instituut on seni eraldi töötanud. Nii ei ole riikidevahelised suhted saatkonna sulgemise tõttu ohustatud, kinnitas kultuuridiplomaatia riigisekretär. Saatkonna funktsioonid lähevad üle Helsingis paiknevale Ungari saatkonnale.

Ungari tunnustas Eesti iseseisvust 24. veebruaril 1921. Oma esimese saadiku Eestisse, Mihály Jungerti määras Ungari 1924. aastal. Aastail 1924-28 resideeris Ungari saadik Tallinnas, 1928. aastal kolis saatkond Helsingisse, ka siis ei toonud see kaasa suhete halvenemist.

Ungari ja Eesti koostöö on viimastel aastatel väga hästi välja paistnud presidentide tasemel: Toomas Hendrik Ilves oli 2009. aastal Budapestis. Ungari president Pál Schmitt kohtus 2010. aastal Toomas Hendrik Ilvesega ÜRO peakorteris. 2011. aastal osales Toomas Hendrik Ilves «High Level Advisory Groupi» liikmena Ungari parlamendis «E-health Task Force» kohtumisel. Samuti osales Eesti president kuuendal soome-ugri rahvaste maailmakongressil 2012. aastal ja kohtus president János Áderiga, kes omakorda oli möödunud aastal Tallinnas.

Huvitav on, et Ungaril ja Eestiga ühel ja samal päeval rahvuspüha, meil on püha Istváni päev. István oli esimene Ungari kristlik kuningas, kes rajas aastal 1000 Ungari riigi ja kuulutati paavsti poolt 20. augustil 1083. pühakuks.

Ja kindlasti ei ole väheoluline ka see, et Ungari hakkab 2015. aastal hoolitsema Balti riikide õhuturbe eest.

Isiklikult olen muidugi kurb, et saatkond suletakse. Olen valmis vastu võtma võimalikud lisakohustused aukonsulina ja jätkama Ungari Instituudiga hästi välja kujunenud koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles