Marti Aavik: plahvatus

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Pritsimehed on erakordselt kiiresti ja hulgakaupa astunud ametiühingu liikmeks - möödunud pooleteise kuuga on üle 400 päästetöötaja liitunud ametiühinguga (kokku rohkem kui 700 inimest 1800 päästetöötajast). Kui mingi aine põleb väga kiiresti, siis ütleme selle kohta plahvatus. Aga me nimetame ka mitmesuguseid teisi nähtusi plahvatuslikeks või tormilisteks, kui ebatavaline kiirus sääraseks sõnapruugiks õigustust annab.

Eriline on peale kiiruse ka see, et usutavasti kuuluvad varsti ametiühingusse rohkem kui pooled päästetöötajad. Üldiselt ametiühinguleiges Eestis tasub seda kindlasti tähele panna ja arenguid jälgida.

Ametiühingud on ikka ja igal pool öelnud, et ühtsuses on jõud. Kaldun arvama, et kui ametiühingute liikmeskond on kahanenud, siis järelikult inimesed ei ole näinud tarvidust nimetatud jõu järele. Vastupidist ei pea oletama, sest päästetöötajad ütlevad ise, et nad on seljaga vastu seina surutud ja näevad vajadust pidada siseministriga kollektiivlepingu läbirääkimisi ühtse jõuna.

Aeg näitab, kas plahvatuslik kasv tabab ka teiste erialade ametiühinguid. Neid, kelle igapäevane töö pole nii otsesõnu seotud põlemisega, aga ometi tegutsevad monopolistist tööandja juures ega saa parimagi tahtmise juures oma erialale tegutsema jäädes valida mõnd teist tööandjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles