Rein Raud: puhastumiseni ei jõutudki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Rein Raud.
Professor Rein Raud. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Päris puhastumiseni poliitikas Silvergate'i tulemusel ei jõutud, kuid kasu oli Silver Meikari ohverdusest siiski, leiab professor Rein Raud.

Kahjuks ei lahenenud Silvergate'i-skandaal selliselt, et oleks teinud au Eesti poliitilisele kultuurile ega andnud siis tervikuna seda tulemust, mida oleksin oodanud.

Pikaajaline vassimine ja salatsemine valitsuspartei poolt vähendas mu meelest inimeste usaldust riigi institutsioonide vastu tervikuna, millest on eriti aeg-ajalt ka ebapopulaarseid otsuseid vajaval perioodil väga kahju. Päris puhastumiseni ei jõutudki, asjaosalised nähtavasti lihtsalt ei suuda kujutada ette ei ausat poliitikat ega ka oma elu väljapool võimukoridore.

Kuid kasu oli Silver Meikari eneseohverdusest siiski. See pani liikvele terve hulga protsesse, mis loodetavasti ei ole tänaseks veel lõppenud ja mille tulemusena võiks Eesti riigist saada parem ja puhtam koht.

Rahvakogulegi on mu meelest veel vara hinnangut anda - kui ilmneb, et parlament temast lihtsalt üle otsustab sõita, võib see kaasa tuua uue laine rahulolematust. Igatahes ei ole inimeste tahtmine avatuma demokraatia järele kuskile kadunud.

Aasta on küll pikk aeg, aga mitte piisavalt pikk, et lõppkokkuvõtteid teha.

Täna sai aasta päevast, mil Silver Meikar avaldas Postimehes arvamusloo «Erakondade rahastamisest. Ausalt».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles