Anvar Samost: teeseldud valimiskampaania

Anvar Samost
, Postimehe vastutav peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost
Anvar Samost Foto: Fototoimetus

Tänu ajakirjanduse aktiivsele sikutamisele on erakonnad sel nädalal pidanud rääkima plaanidest seoses kohalike valimistega. Pange tähele, sinna pole enam palju aega – valimised toimuvad 20. oktoobril ning kandidaatide esitamine lõpeb 10. septembril. Vähemalt üks erakond on kandidaatidest juba ilusad fotod (pea pestud, puhtad-parajad riided seljas) ära teinud.

Suurem osa kohalike valimiste kampaaniast on alati keskendunud Tallinnale. Nii tegid ka sellenädalase ETV «Foorumi» saate osalised. ERR oli hoolt kandnud, et kohal oleks üks esindaja igast parlamendierakonnast, ja praegusel juhul tähendas see, et Keskerakond oli saatnud oma Pärnu linnapeakandidaadi, sotsiaaldemokraadid oma Narva linnapeakandidaadi ning Isamaa ja Res Publica Liit mehe, kes polnud kindel, kas ta on IRLi Tartu linnapea kandidaat. Vähemalt Reformierakond oli lähetanud oma Tallinna linnapea kandidaadi, kelleks paraku osutus Laine Randjärv, endine Tartu linnapea. Teisisõnu, kuigi ka selles saates käis suures osas jutt Tallinnast, ei paistnud ükski erakond teemat liiga tõsiselt võtvat.

Vähemalt Keskerakonnaga on asi selge. Neil pole mingit vajadust oma Tallinna linnapea kandidaati (erinevalt Pärnu kandidaadist) või keskseid loosungeid rahvusringhäälingu poliitikasaates tutvustada. Kõik teavad, kes on Tallinna linnapea, ja ka seda, et ühistransport on sellest aastast tasuta, keskerakondlik linnavalitsus seisab aktiivselt vene koolide eestikeelsele õppele ülemineku vastu ning iga sissekirjutatud pensionär saab sünnipäevaks 76 eurot.

Jah, kõik teavad ka seda, et Tallinna tänavad on auklikud ja koristamata, linn kulutab palju raha üle Eesti ühe erakonna sõnumit levitavale telejaamale, sama erakonna liikmetega on täidetud valdav osa olulistest ametikohtadest, lasteaia- ja koolikohtadega on kogu aeg jama ning piinliku regulaarsusega jääb keegi altkäemaksuga vahele. Kahjuks ei ole Keskerakonna vaatenurgast piisava hulga valijate hinnangul need hädad liiga suured ning nii see jälle läheb.

Miks Reformierakond, sotsid ja IRL Keskerakonna jätkuva valitsemisega Tallinnas nii lihtsalt lepivad? Ega nad ei lepigi, vähemalt mitte meelsasti, aga neil pole lihtsalt plaani ega inimesi Tallinnas võimule tulemiseks. Laias plaanis on neil kolmel erakonnal kaks võimalust: kas leida ühine keel Keskerakonna tuumikvalijatega või tuua oma valijad senisest palju aktiivsemalt välja. Esimese võimalusega tegelevad ainsana sotsiaaldemokraadid ning ega ülejäänud kahel erakonnal selleks väga häid väljavaateid polegi. Teine võimalus eeldab uusi ideid ning kaasahaaravaid kandidaate – mõlemat selgelt napib.

Inimesi ja ideid ei jätku Keskerakonnale vastanduval kolmikul isegi riigikogusse. Selle põhjustega – lojaalsusele üles ehitatud erakonnasisene karjäärisüsteem, vähene avatus ning diskussiooni pärssimine – on kohalike valimiste seisukohast juba hilja tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles