Ajaloolane: Alliku väide Vene kallaletungide puudumisest oli korrektne

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Eero Medijainen kõnet pidamas.
Ajaloolane Eero Medijainen kõnet pidamas. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli uusima ajaloo professori Eero Medijaineni sõnul oli Jaak Alliku öeldu, et Vene riik ei ole kunagi Eesti riigile kallale tunginud, korrektne, küsimusi tekitas aga tema väide, et Venemaalt ei ole Eestile kunagi mingit ohtu tulnud.

«Minu jaoks Jaak Alliku lause, et Vene riik ei ole Eesti riigile kunagi kallale tunginud, oli täiesti korrektne ja täiesti tegelikkusele vastav, see ei tekitanud minus üldse küsimusi, küsimusi tekitas pärast, et see lause tähendab seda, et Venemaalt ei ole kunagi tulnud mingit ohtu Eestile ja Eesti ei ole kunagi Venemaa pärast kannatanud, see on hilisem tõlgendus, selle lause laiendus,» rääkis ta ETV saates «Aktuaalne kaamera. Nädal», vahendas ERR Uudised.

Medijainen selgitab, et aastatel 1918 kuni 1921 polnud olemas Vene riiki sellisel kujul, kes saanuks Eestit rünnata, tema sõnul oli sel ajal Venemaal viis-kuus eri jõudu, kes kõik soovisid olla Vene riigi aujärje pärijad või Vene riigi jätkajad.

«Vabadussõja alguses Eesti oli peaaegu riik, tal olid piirid peaaegu fikseeritud, hea küll, Lätiga veel ei olnud, enam-vähem oli selge, millistes piirides tahetakse, oli rahvuslik tahe olemas, Eesti institutsioonid kontrollisid, valitsusasutused kontrollisid oma territooriumi enam-vähem ehk riik oli peaaegu valmis, hea küll, tunnustamata, aga valmis. Kui seda me nimetame Vene riigiks, kes Eestile kallale tungis, siis see on enamlaste väga kõrgele tõstmine,» selgitas Medijainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles