Näidisvang Roxana Saberi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Iraani-Jaapani perekonnast pärit ameeriklannast ajakirjanik Roxana Saberi on lisaks rahvusvahelisele taustale ka kõrgelt haritud: kaks magistrikraadi – üks tele- ja raadioajakirjanduses ja teine rahvusvahelistes suhetes. Kolmandat, Iraani-uuringutes ja rahvusvahelistes suhetes on ta Teheranis omandamas.


Tegelikult ei saanud 2003. aastal isa kodumaale kolinud ning BBC-le ja USA kanalitele tööd teinud Saberi seal enam aastaid ajakirjanikuna tegutseda, sest 2006 võtsid võimud talt pressikaardi. Sama kaart sai naisele saatuslikuks ka kurvas kohtuasjas, mis Saberi nime üle maailma tuntuks tegi.



Nimelt võtsid Iraani võimud Saberi jaanuaris kinni selle eest, et ta ostis pudeli alkoholi. Hiljem kasvas süüdistus kõigepealt pressikaardita töötamiseks ja lõpuks lausa spioneerimiseks, mille eest naine kiirkorras eelmisel nädalal kaheksaks aastaks vangi mõisteti. USA on 1998. aasta Miss Ameerika võistluste finalisti ja Miss Põhja-Dakotat agaralt kaitsnud ja nõudnud Iraanilt naise vabastamist. Analüütikute sõnul on Saberi lihtsalt sattunud suurte poliitmängude ohvriks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles