Hääbuv briti hääl

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: AP/Scanpix

David Cameron väidab, et EL on võtnud rahvalt otsustusõiguse ja andnud selle ametnikele. Arutelu selle väite üle oleks väitlus kaasaegsete demokraatia teooriate teemal. Üks on aga kindel: Konservatiivne partei on kahandanud briti rahva hääle mõju ELis.

Pika sammu selle suunas astusid nad lüües 2009. aastal lahku Euroopa Rahvaparteist – konservatiivide alliansist, mis ühendab juhtivaid erakondi üle kontinendi. Selle tulemusena vähenesid nii Cameroni võimalused Angela Merkeli ja teistega infot vahetada kui kukkusid tema parteikaaslased europarlamendi mõjukaimast fraktsioonist suuruselt neljandasse.

Teise paugu on niigi läbi aja ELilt rohkelt erandeid saanud britid andnud lõpmatu jonniga. Kriis on Mandri-Euroopa liidrite närvid piisavalt viledaks kulutanud, et varasema kannatliku naeratuse asemel Londonile lihtsalt nähvata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles