Madis Somelar Õpetajate töö adekvaatne tasustamine ja töötasu diferentseerimine aitab lahendada õpetajate järelkasvu põua

Madis Somelar
, Tallinna Reaalkooli õppealajuhataja, ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja
Copy
Madis Somelar. 
Madis Somelar. Foto: ERIK PROZES/Postimees

Inimese tehtav töö võib olla erakordselt raske. Järelkasvu olemasolu tööturul näitab, kas leidub inimesi, kes on valmis konkreetset tööd ühiskonnas makstava tasu eest tegema. Aastatepikkune statistika tõestab, et Eesti Vabariigis soovivad üksikud inimesed omandada magistriharidust üldhariduskooli aineõpetajana. Tagamaks õpetajate järelkasvu on vaja kvalifikatsioonile vastavatele õpetajatele maksta adekvaatset töötasu. See eeldab õpetajate reaalpalga hüppelist tõusu, mida 2023. aasta eelarve ette ei näe. Samuti tuleks õpetajate töötasu oluliselt diferentseerida.

Inimeste finantskirjaoskus on väga erinev. On fakt, et 2022. aastal saavad õpetajad kokkulepitust oluliselt väiksemat töötasu, sest 2022. aastal on inflatsioon olnud väga-väga suur. Sel aastal elatakse varasematest säästudest. Järgmisel aastal tõuseb õpetajate brutopalga alammäär 1749 euroni ehk pangakontole laekub peaaegu 1400 eurot (praegu ligi 1165 eurot). Seega saab novembris 2023 õpetaja 235 eurot rohkem töötasu kui novembris 2022.

Julgen väita, et praegu tuleb sääste oluliselt rohkem kulutada kui 235 eurot kuus. 2023. aastal tõuseb õpetajate nominaalpalk, mitte aga reaalpalk (rahasumma on küll suurem, kuid selle väärtus on väiksem). Miljonite nimetamine leheveergudel ei paku konteksti. Näiteks maksis Saksamaa ajaleht 1921. aastal alla marga, 1923. aasta sügisel aga juba 70 miljonit marka. Lihtsalt öeldes – inflatsioon oli ülisuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles