Garri Raagmaa Näljamängude asemel biomajanduse eelisarendamine (2)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Kolumnist Garri Raagmaa.
Kolumnist Garri Raagmaa. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees

Kalev Stoicescu kirjutas (PM 25.10.22), et meil olulistest asjadest küll räägitakse, aga ei tehta. Näiteks regionaalse ettevõtluse arendamise ja rohelise elektrienergia tootmisega. Sama väidab Vambola Paavo (PM 31.10.22) toidujulgeoleku kohta: «Elevaatorid on olemas, ent nendes pole riikliku varuna kilogi leiva- ega saiavilja.»

Rünnaku korral pole aga abi ka pilgeni täis elevaatoritest ja kütusemahutitest sadamates – need üksikud objektid saab nagu praegu Ukrainas kauglöökidega hävitada. Stoicescu laiemas kriitikas «Eesti ühiskond on lõhenenud majanduslikult ning poliitiliselt ja ideoloogiliselt. Jõukuse koondumine Harjumaale on viinud selleni, et pea kolmandik elanikkonnast ihkab teadlikult või alateadlikult ebademokraatiat…» peitub aga ka lahendus, millega tegelikult lausa kolm probleemi korraga lahendada.

Eesti nimelt toodab ja veab välja suures koguses toiduained. Sel aastal prognoosib statistikaamet saagiks 1,5 miljonit tonni teravilja. Välja veame ka toorpiima, taimeõli, elusloomi, külmutatud räime jms. Valmistoodangu eksport küll kasvab, aga võiks toorme hulka arvestades olla palju suurem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles