Vambola Paavo ⟩ Toidujulgeolek on vaid paberil, riigil kodutöö tegemata (4)

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo   FOTO: Kristjan Teedema
Vambola Paavo   FOTO: Kristjan Teedema Foto: Kristjan Teedema

Toidujulgeolek peaks energia- ja sõjalise valmisoleku kõrval olema riigile kolmas prioriteet. Paraku ei ole. Praegune seis on kurvastav, riigil puudub ekstreemseteks olukordadeks vajalik teraviljavaru ja pikem plaan, kirjutab ajakirjanik Vambola Paavo.

Elevaatorid on, ent seal ei hoiustata midagi. Parem pole olukord igapäevaste toiduainete varumise ja ladustamisega. Pelgalt NATO pakikestele loota ei maksa. Need on mõeldud ikkagi sõjaväele. Maaeluministeeriumi kõrge ametniku Alo Aasma sõnul Eestis riiklikku teraviljavaru praegu ei ole. Samas annab ta mõista, et asi on töös ja probleemiga tegeldakse. Kui kaua see aega võtab, jääb selgusetuks.

Mistahes kriisi korral riigile loota ei maksa ja tuleb ise käsi mullaseks teha. Eesti Varude Keskus küll märgib, et mida mitmekihilisem on valmisolek igasugusteks kriisideks, seda kindlamini võime endid ekstreemoludes tunda. Hea lohutus, mis paraku ei aita. Kõrvalepõikena: me hoiame oma gaasi- ja kütusevaru välismaal, ent sõja korral on torujuhtme hävitamine või merel tankeri põhjalaskmine vaenlasele kerge saak. Riik on jätnud kodutöö unarusse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles